KULTer.hu - 26 előadással vár az idei De Fesztivál!
87204
post-template-default,single,single-post,postid-87204,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

26 előadással vár az idei De Fesztivál!

A Színházi Világnapon, március 27-én nyitja meg kapuit a XI. DESZKA Fesztivál a debreceni Csokonai Színházban. Itt megvalósul a kortárs magyar drámáért dolgozók régi álma: a klasszikus színházi alkotófolyamat kiindulópontja és végeredménye ugyanott és ugyanakkor szemlélhető, tanulmányozható. Az esemény április 2-ig tart majd.

A Csokonai Színház évente megrendezett művészeti fesztiválja keretében zajlik majd a Nyílt Fórum harmadik fordulója, melyet a Színházi Dramaturgok Céhe szervez. A program az épp most születő friss magyar drámákba enged bepillantást úgy, hogy közben megismertet az alkotókkal is, másfelől pedig az érdeklődők a színpadi előadások formájában ténylegesen megvalósult kortárs magyar drámai szövegek szokásosan magas színvonalú seregszemléjének résztvevői lehetnek.

deszkafeszt

Az utóbbi négy évben, amióta a Csokonai Színház művészeti műhelye a jelenlegi felállásban szervezi a fesztivált, minden alkalommal százhúsz-száznegyven előadás szerepelt a válogatólistán, s az idei DESZKA Fesztivál programjába végül huszonhat előadás került be. Mivel a válogatás ismét kiterjedt a teljes Kárpát-medencére, négy romániai, egy ukrajnai és egy szlovákiai kortárs magyar szerzőjű előadás is látható lesz az eseményen az anyaországból érkező tizenegy vidéki és kilenc fővárosi produkció mellett. Közülük egy román nyelven (Székely Csaba: Idegenek – Négy politikai gyerekdarab), egy pedig szlovákul (Esterházy Péter: Mercedes Benz). Az utóbbi előadás jelentőségét tovább növeli, hogy Esterházy Péter legutolsó színpadi műve alapján készült, amelyet kifejezetten a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház számára írt, és Magyarországon először Debrecenben lesz látható.

Az utóbbi években igen népszerűvé vált gyermek- és ifjúsági előadásokat felvonultató Gördeszka programfelületen az idén nyolc előadással találkozhatnak a nézők, közülük egy osztálytermi nevelési profillal készült (Peter), egy pedig a felnőttek számára is élményt nyújtó bábelőadás (Gimesi Dóra: Az időnk rövid története).

Az elmúlt évek során a szakmai beszélgetések váltak a DESZKA Fesztivál „lelkévé”, és ez idén sem lesz másként. Az úgy nevezett „házi bölcsek” vezetésével itt kapnak komoly szakmai visszajelzést az egyes produkciók, és itt lehet megismerkedni az előadások létrejöttének körülményeivel is. A XI. DESZKA Fesztiválon Árkosi Árpád rendező, Kiss Csaba rendező, drámaíró, Láposi Terka színházpedagógus, Nánay István kritikus, egyetemi tanár és Visky András erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár vállalták a „házi bölcsek” felelős tisztét.

A kötetlen beszélgetések során, amelyekbe bárki bekapcsolódhat, szélesebb esztétikai és színháztörténeti kontextusba helyeződnek az előző nap látottak, és a résztvevők nem ijednek meg a szakmai alapú vitáktól sem. Ami pedig egy kortárs drámafesztiválon a legfontosabb: az előadások szerzőivel, dramaturgjaival és rendezőivel is a szakmai beszélgetéseken találkozhatnak a kíváncsiak. Visky András idén a fesztivál díszvendége is, ugyanis a rendezvényen három előadás is látható lesz, amely a nevéhez kötődik. Munkásságát, nem mindennapi élettörténetét és alkotói univerzumának főbb elemeit egy portrébeszélgetés keretében ismerheti meg a debreceni közönség.

Závada Pál, Székely Csaba, Bartis Attila és Dragomán György írókkal is terveznek közönségtalálkozót, melyeknek levezetését − a DESZKA Fesztivál és az Alföld folyóirat között egyre szorosabbá váló szakmai kapcsolat jeleként − Szirák Péter irodalomtörténész, egyetemi tanszékvezető, az Alföld folyóirat főszerkesztője vállalta el.

A fesztivál előadásaira március 3-tól válthatók jegyek. Részletes programleírás a Csokonai Színház honlapján érhető el.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum