KULTer.hu - 27 ország 34 filmje a Titanic filmfesztiválon
87812
post-template-default,single,single-post,postid-87812,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

27 ország 34 filmje a Titanic filmfesztiválon

Huszonhét ország harmincnégy filmjét vetítik a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, amelynek egyik sztárvendége, Tony Palmer Leonard Cohenről szóló dokumentumfilmjét kíséri el Budapestre – közölték az április 6. és 13. között zajló fesztivál szervezői.

A Titanic szlogenje „A fesztivál, amely összeköti a világot” – mondta el Horváth György fesztiváligazgató. Hozzáfűzte: „a 27 országból érkezett válogatással a mai magyar filmeket is szeretnénk kontextusba helyezni”.

A nyolc napos mustrát három helyszínen rendezik meg: a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és az Ódry Színpadon. „Nagy dolog, hogy az egyetem részese lehet a Titanic filmfesztiválnak” – jelentette ki Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese.

titanicfeszt

A mustra műsorát a dán Allen Sorensen ismertette, aki negyedik éve a fesztivál programigazgatója. Kiemelte, hogy a fesztivál Titanic Doc szekciójában Jim Jarmusch és David Lynch egy-egy munkája mellett Tony Palmer Bird on a Wire című Leonard Coenről szóló dokumentumfilmje is szerepel. Ennek bemutatásával a tavaly novemberben elhunyt költő és dalszövegíró előtt is tiszteleg a fesztivál.

A programigazgató felidézte, hogy a hetvenes évek elején készült és aztán évtizedekre eltűnt filmet még Koppenhágában látta először és akkor találkozott személyesen Tony Palmerrel, az alkotás rendezőjével is, aki most Budapestre is elkíséri digitálisan felújított koncertfilmjét.

orias

A Titanic az Óriás című svéd filmmel nyílik meg április 6-án, a mustra utolsó napján pedig Jeff Nichols Loving című alkotását láthatják a nézők. A versenyprogramban hét film küzd a Hullámtörők-díjért. Az elismerést odaítélő nemzetközi zsűri elnöke Enyedi Ildikó filmrendező, tagja Frédéric Strauss francia kritikus és Dragomán György író, aki hosszú ideig filmkritikusként is dolgozott.

A fesztiválon tartják április 8-án Török Ferenc 1945 című történelmi filmjének magyar premierjét. Az idei Berlinalén közönségsikert aratott film rendezője elmondta: számára „evidens, hogy a Titanicon lesz a premier”. Elárulta, hogy kicsit tart a magyar fogadtatástól, mivel a film egy kényes történelmi korszakban játszódik. A rendező felidézte, hogy számára jó iskola volt a Titanic filmfesztivál, mivel kitekintést nyújtott a világ filmművészetére.

loving

Horváth György fesztiváligazgató elmondta, hogy idén is lesznek kísérőrendezvényei a fesztiválnak, ezek között kerül sor öt alkalommal egy mesterkurzusra.

A fesztivál idei részletes programja a hivatalos honlapon lesz olvasható szerdától; addig is további részletekért érdemes az esemény Facebook-oldalát is követni.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum