KULTer.hu - Irodalmi (újra)felfedezések
87579
post-template-default,single,single-post,postid-87579,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Irodalmi (újra)felfedezések

KULTerdő: #Egy mormota nyara, #versmegzenésítés

Ismét irodalom és zene töltötte be a Nagyerdei Víztorony H2O Galériájának terét. A KULTerdő rendezvénysorozat legutóbbi estjén az érdeklődők Németh Gábor író és Tóth Gergő zenész-énekes közös produkcióját tekinthették meg.

Az estét Tóth Gergő zenei blokkja indította: a fiatal zenész gitárjával versfeldolgozásokat és saját számokat adott elő. A néhol nyugodtabb, máskor pedig hangosabb és erőteljesebb gitárjáték már az est kezdetekor elnyerte a nézők tetszését, a kiválasztott Ady Endre- és József Attila-feldolgozások pedig kellemes alaphangulatot teremtettek az ezt követő beszélgetéshez.

IMG_1388

Az Egy mormota nyara könyvbemutatója rendhagyó módon kezdődött, köszönhetően a moderátor, Herczeg​ Ákos által az asztalra kiültetett plüssmormotának, ugyanis a szerző, Németh​ Gábor rögtön magához ragadta a szót, s ennek kapcsán elmesélte, hogy is bukkant a címben megidézett állatra. Megtudhattuk, hogy regényének címe tulajdonképpen egy félrefordítás eredménye, és hogy az állathoz kapcsolható jellemzők tökéletesen passzolnak a könyv megalkotásának folyamatához, a regény ugyanis egy hosszabb írói szakasz után csupán a tavalyi Könyvfesztiválra jelent meg.

IMG_1405

A moderátor kérdésére válaszolva a szerző a mű témájaként olyan manapság aktuális problémaköröket jelölt meg, mint az idegenség, az előítéletek és a másság. Németh fontosnak érzi természetesen azt is, hogy az ember hogyan reagál ezekre a kényes kérdésekre, amelyekhez az olvasó a filmes helyszínvadász elbeszélő utazásainak élményein, tapasztalatain keresztül kerül közelebb. Véleménye szerint ezek a témakörök már nem jelentenek újdonságot az irodalmi és társadalmi diskurzusban, mégis nagy igény mutatkozik rájuk mind a közönség, mind az írói közösség részéről.

Ezt az igényt kielégítve vette elő a szerző a fent említett témákat, s járta körül őket egy sajátos perspektívából. A történetalkotás során fontos szerepet kaptak az író emlékei, az idegenségről és a kulturális különbségekről szóló személyes meglátásai is. Szóba került például egy külföldi utazásból való hazatérése, amikor is a pályaudvarra megérkezve teljesen új perspektívából tekintett Budapest azon részére, amit gyerekkora óta úgy ismert, mint a tenyerét. Ő az ehhez hasonló (újra)felfedezési élményeket sok szempontból fontosnak találja, így azok nagy hatást gyakorolnak műveire.

IMG_1403

Zárásként az eseménynek keretet adva Tóth Gergő dalait hallgathatták meg a nézők. A zenész ismét feldolgozásokat játszott, ami kellemes levezetőt nyújtott ennek a baráti légkörű kedd esti programnak. Ezután a moderátor minden érdeklődőt meginvitált a KULTerdő következő eseményére, ami március 21-én lesz 18.00-tól, szintén a H2O Galériában. Ekkor ifjúsági könyvekről lesz szó: Molnár T. Eszterrel és Tallér Edinával, a Tilos az Á Könyvek szerzőivel fog beszélgetni Péczely Dóra szerkesztő.

KULTerdő: #Egy mormota nyara, #versmegzenésítés, Debrecen, Nagyerdei Víztorony, H2O Galéria, 2017. március 7.

A fotókat Juhász Tibor készítette.

Szabó Kitti

szerző: Szabó Kitti
honlap e-mail
Szabó Kitti 1990-ben született Debrecenben. A Debreceni Egyetemen végzett német-magyar tanári mesterképzésen, jelenleg kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgató. Szívesen utazik, több alkalommal tanult Németországban különböző ösztöndíjakkal.

KULTprogramok

<< 2020. Már. >>
hkscpsv
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum