KULTer.hu - Krasznahorkai kapta az Aegon Művészeti Díjat
87862
post-template-default,single,single-post,postid-87862,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Krasznahorkai kapta az Aegon Művészeti Díjat

A világ legelismertebb kortárs magyar írója, Krasznahorkai László kapta az Aegon Művészeti Díjat és a vele járó nettó hárommillió forintot Báró Wenckheim hazatér című regényéért.

Az immár tizenkettedik alkalommal átadott Aegon Művészeti Díj, Magyarország legrangosabb, független, legnagyobb pénzjutalommal járó magánalapítású elismerése mindig egy, az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását díjazza. A döntős és nyertes kötetek gyakran a sokadik újranyomást is megélik, s a szerzők korábbi műveit is fokozott figyelem övezi.

baro-wenckheim-hazater-borito

Krasznahorkai László nyolc regénye közül a Báró Wenckheim hazatér című a hetedik, ami a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. A főhős, az Argentínából hazatérő báró Wenckheim Béla visszatér ősei földjére – Szirák Péter zsűritag szerint egy „klasszikus Dollár-papa történettel van dolgunk” –, a Viharsarokba.

A díjazott művet számos kritikus Krasznahorkai életművének összegzéseként említi. „…Bele sem merek gondolni, hogy micsoda teher lehet egy ilyen, egy ekkora életmű. Azazhogy mekkora erő kellhet ahhoz, hogy valaki egy ilyen, egy ekkora teherrel játsszon. Merthogy, kérem szépen, Krasznahorkai játszik, Krasznahorkai mulattat, Krasznahorkai bohóckodik, Krasznahorkai gúnyolódik, Krasznahorkai ironizál. Nagybani alapon, vadabbul, mint eddig bármikor.” – írja laudációjában Bazsányi Sándor, a zsűri elnöke.

krasznahorkai_marjaijanos

A minden évben új tagokból álló zsűri elnöke Bazsányi Sándor volt, Máté Gábor, Nagy Gabriella, Porogi András, Radics Viktória, Szirák Péter, Thimár Attila voltak a bizottság további tagjai. Többkörös, komoly szakmai vita után hozták meg a végső döntést, az utolsó körben Zoltán Gábor Orgia című könyvével maradt versenyben a Krasznahorkai-regény.

Az Aegon Művészeti Díj zenei és irodalmi műsorral köszönti a díjazottat április 5-én 19 órakor a Katona József Színházban.

A listán szereplő művek népszerűsítése mellett az Aegon középiskolai tanároknak szóló oktatási segédanyagok elkészítését, illetve fesztiválokat és irodalmi eseményeket is támogat. A jelöltekről egészestés film is készült, melynek bemutatója a 2017-es Margó Fesztiválon lesz.

Az idei tízes listán szereplő művek voltak:

  • Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája, Pesti Kalligram
  • Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér, Magvető Kiadó
  • Kun Árpád: Megint hazavárunk, Magvető Kiadó
  • Németh Gábor: Egy mormota nyara, Pesti Kalligram
  • Spiró György: Válogatott esszék 1979-2016, Magvető Kiadó
  • Szabó Róbert Csaba: Alakváltók, Jelenkor Kiadó
  • Szilasi László: Amíg másokkal voltunk, Magvető Kiadó
  • Térey János: Őszi hadjárat, Jelenkor Kiadó
  • Tóth Krisztina: Világadapter, Magvető Kiadó
  • Zoltán Gábor: Orgia, Pesti Kalligram
KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum