KULTer.hu - Kutatás igazolta: a vidám zene káros lehet
87019
post-template-default,single,single-post,postid-87019,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kutatás igazolta: a vidám zene káros lehet

Számos olyan dal létezik, ami felpörget, jobb kedvre deríti és bizonyos fokú önbizalommal tölti el hallgatóit. A vidám zenék azonban a kutatások szerint rossz, meggondolatlan dolgokra is ösztönözhetnek bennünket, tehát  nem minden szempontból tesznek jót nekünk.

Naomi Ziv pszichológus meglátása szerint az életben sok helyen és sokszor használják a zenét manipulációra, például karácsonykor is, csak hogy növeljék a vásárlóerőt. Kutatása végső adatai szerint engedelmessé, agresszívvá és még rasszistává is teheti az embert a zene. A korábbi feltételezésekkel ellentétben az is kiderült, hogy e negatív tulajdonságok a vidám dalok hallgatásánál jellemzőek, a rock, metál és agresszív rap pedig éppen ellenkezőleg, nyugtató hatású, az ember dühét csillapítja. Az ausztrál University of Queensland pszichológusai is az újszerű gondolatot támogatják.

music_guitar

Az ausztrál egyetemen Genevieve Dingle és kollégái önkénteseket kértek arra, hogy idézzenek fel egy olyan eseményt, ami dühössé tette őket. Csoportokra osztották az embereket, az egyik részüknek metált indítottak, a többiek pedig nem hallgattak zenét. A kísérlet résztvevőit ezt követően kikérdezték, és akik zenét hallgattak, a többiekkel ellentétben pozitív érzelmekről számoltak be.

Naomi Ziv ennél is tovább ment, és azt állította egy 2011-es tanulmányában, hogy a vidám, kellemes zene az, ami veszélyes lehet, mert az emberek morális ítélőképessége megváltozhat általa. Ő arra kért önkénteseket, hogy egy fiktív rádiós hirdetést hallgassanak meg egy nem létező honlapról, amely azt ígéri a felhasználóknak, hamis dokumentumokat ad azért, hogy aztán magasabb nyugdíjat kaphassanak. A csoport egyik felének Mozart Kis éji zene című darabját indították el, a másik fele pedig nem hallgatott zenét. Ugyanekkor egy másik kört is kialakítottak, akiknek pedig egy olyan hirdetést kapcsoltak be, melyben egy hallgatókat puskázásra biztató honlap volt látható. Ennek a csoportnak az egyik fele szintén nem hallgatott semmit, míg a másik felének James Brown ismert, pörgős és lendületes I Got You (I Feel Good) című dalát indították el. Mindkét esetben a vidám zenét hallgató csapat volt hajlamosabb elfogadni a csalást, a nem etikus viselkedést. Egyes esetekben a részt vevők egyenesen pozitívan nyilatkoztak ezekről.

musiclistening

A pszichológus egy másik kísérleténél az emberi érzéketlenség és a zene kapcsolatát tárta fel. Itt az önkéntesek egyik csoportja James Brown dalát hallgatta meg, egy másik csoport pedig egy vidám spanyol számot, míg a többiek semmit sem. Az önkéntesek éppen nyelvtani tesztet töltöttek ki, miközben a kutató arra kérte őket, hogy hívjanak fel egy női hallgatót, akinek kreditekért kellett volna részt vennie a kísérletben, hogy nincs rá szükség, s magyarázatul csak annyit kaptak az ott lévők, hogy a kutató nem akarja azt a személyt látni. Másokat arra kértek, egy másik hallgatónak mondják meg, hogy bár nem tudott részt venni az órákon betegsége miatt, az ígért tananyagot nem kapja meg. Az önkénteseknek tehát a tanárok helyett kellett volna elvégezni a kellemetlen feladatot.

Akik nem hallgattak zenét, azoknak a nagy többsége elutasította a kérést, ami azért nem meglepő, mert senki sem szeretne kellemetlen hírt közölni egy teljesen ismeretlen személlyel. A zenét hallgatók 65 százaléka azonban megtette, amit kértek tőle. A megismételt tesztben pedig már 82 százalék volt hajlandó közölni a kellemetlen hírt.

music5

Minderre az a magyarázat, hogy a vidám dalok hallgatásánál hasonló folyamatok játszódnak le az emberben, mint mikor boldogok vagyunk, ekkor pedig hajlamosabbak vagyunk kevésbé szigorúan állni a dolgokhoz. Ez nyilván nem jelenti azt, hogy gond lenne, ha az ember boldog, csak érdemes megfontoltan cselekedni.

A ritmusos, vidám zene befolyásolja az embereket. Az ütem tekintetében a törzsi ceremóniákra vagy a katonai menetelésre is gondolhatunk, itt egységteremtésről lehet szó, s a viselkedés átmenetileg csoportban megváltozik. De például a focirajongók csoportösszetartását is erősíti a zene, könnyebben értenek egyet egymással, s a morális ítélőképességük is csökken. A politikában szintén alkalmazzák szavazások alkalmával. Sőt, a nácik swinget sugároztak a rádióban, hogy a fiatalokat megnyerjék a számok közötti propagandaszöveggel. Naomi Ziv jelenleg a hazafias zene és a nemzeti himnuszok hatását kutatja, hogy azok növelhetik-e a rasszizmust és a másokkal szembeni elutasítást.

A zene csak egy dolog azok közül, melyek a viselkedésünket befolyásolják, azonban érdemes és egyben érdekes lehet észben tartani: a dalok bizonyítottan más irányba terelhetik cselekedeteinket.

Forrás: Index

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. feb. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum