KULTer.hu - Megzenésített forradalom
87697
post-template-default,single,single-post,postid-87697,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Megzenésített forradalom

Red Bull Pilvaker 2017

Immár ötödik alkalommal ragadt el minket a Szavak Forradalma az Erkel Színházban. A Red Bull Pilvaker történetében különleges volt az idei alkalom, ugyanis 2017. március 15-én jubileumi évet ünnepelhettek a szó forradalmárai. Az esemény az elmúlt évekhez hasonlóan töretlen népszerűségnek örvendett, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy gyakorlatilag azonnal teltházas lett mindkét előadás és a nyilvános főpróba is.

Bizonyára alig van, aki ne hallott volna még a Pilvakerről. Akik viszont mégsem ismernék, íme egy gyorstalpaló az esemény alapötletéről: a Szavak Forradalmának a célja, hogy tisztelegjen az 1848-49-es szabadságharc márciusi ifjai előtt. Ehhez hazánk népszerű előadóit hívják segítségül, akik irodalmunk kiemelkedő alakjait idézik meg úgy, hogy legismertebb (forradalmi témájú) műveiket mai nyelvezetre átdolgozva adják elő az Erkel Színházban. A csapat kezdetben főként zenészekből állt, mára viszont több színművész is csatlakozott az eseményhez. Zenei vonalon olyan fellépőkkel találkozhattunk az előadás során, mint Marsalkó Dávid, Bom, Deego, Diaz, Dipa, Fluor Tomi, Fura Csé, Járai Márk, Kollányi Zsuzsi, Lábas Viki, Meszes Balázs, Papp Szabi, a Random Trip, Singh Viki, a Sub Bass Monster, Szivák Zsolt és Wolfie. A színművészek táborát Kautzky Armand, Szabó Kimmel Tamás, Hámori Gabriella, Trokán Nóra és Anger Zsolt erősítette, a házigazda szerepét pedig ismét Buda Mártonra bízták.

Red_Bull_Pilvaker_marksomay_6

A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően az elmúlt évek során sajnos én is mindig azok közé tartoztam, akik lemaradtam a Red Bull Pilvaker-jegyekről, és csak a felvételeket tudtam megnézni, de idén végre élőben láthattam az előadást, mely az 1848-as események és saját jubileuma mellett Arany János születésének 200. évfordulójáról is megemlékezett. Helyet kapott a műsorban a költő három verse, a Letészem a lantot, A legszebb virág és az Egy életünk, egy halálunk. Az évfordulók mellett még az is okot adott az ünneplésre, hogy tavaly ősszel (szó szerint) beírta magát a nyolcadikos irodalmi tankönyvekbe a Pilvaker Juhász Gyula Szavak című versének modern átdolgozásával.

Red_Bull_Pilvaker_marksomay_3

Mindig meghallgattam és kedveltem a Pilvakeren elhangzott dalokat, függetlenül attól, hogy az élő előadásokat nem láttam. Az, hogy most a nézőtérről figyelhettem végig a műsort, hatalmas pluszt jelentett, szinte libabőrös lettem egy-egy pillanatban. Az este folyamán olyan versek megzenésített változatai csendültek fel, mint például a Falu végén kurta kocsma, az Egy gondolat bánt engemet, a Nemzeti Dal, a Befordultam a konyhára vagy az Egy életünk egy halálunk. Azonban a zenés vonal dominanciája ellenére a Pilvaker inkább hasonlít egy színházi előadáshoz, mint egy koncerthez. Ezt a színészek dalokat összekötő prózai betétei és a látványos díszlet is erősítették.

A felvételeket nézve mindig úgy gondoltam, hogy ez a csapat egy összeszokott közösség, a Szavak Forradalma pedig egy olyan esemény, ahová szívesen visszatérnek évről évre (sőt, külön várják az évnek ezen szakaszát) az előadók — ez kihat a műsor hangulatára is. A rohanó világban pedig egyáltalán nem hátrány, ha egy-egy este a versek kapják a főszerepet. Úgy gondolom, ez az, amivel üdítő színfoltjává válik a Pilvaker a március 15-ei megemlékezéseknek: keresi azt a hangot, azt a formát, amivel közelebb tudja hozni a versek világát a mai fiatalokhoz.

Egy gondolat bántott engem az előadás alatt: a nézőtéren ülve végig az járt a fejemben, hogy mennyire szívesen csatlakoznék a színpadon táncolókhoz. Akik lemaradtak az élő műsorról, az esemény YouTube-csatornáján megnézhetik a teljes előadást.

Red Bull Pilvaker, Erkel Színház, Budapest, 2017. március 15.

A fotókat Somay Márk készítette.

Barna Borbála

szerző: Barna Borbála
honlap e-mail
Barna Borbála 1990-ben született, Balmazújvároson nőtt fel. A Debreceni Egyetemen andragógiából szerzett BA diplomát, művelődésszervező szakirányon - majd a Kodolányi János Főiskolán idegenforgalmi szakmenedzser szakot végzett el. Jelenleg Budapesten él, és szabadidejét főként kulturális eseményeken tölti, illetve ezekről ír.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum