KULTer.hu - Nádasdy Ádám az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa
87427
post-template-default,single,single-post,postid-87427,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Nádasdy Ádám az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa

Az Isteni színjáték fordításáért Nádasdy Ádám veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat 2017-ben. A Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület irodalmi díjazottjai között van Ladik Katalin, Ménes Attila, Dérczy Péter és György Péter is.

Az egyesület irodalmi díja próza, líra, tanulmány, valamint esszé/kritika kategóriákban jutalmazza az elmúlt év meghatározónak ítélt műveit, ezzel ösztönözve a művészek további alkotómunkáját. Az irodalmi nagydíj célja egy kiemelkedő, különösen értékes alkotás elismerése.

nadasdy_szilagyilenkefoto

Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, esszéista, egyetemi tanár 1970-ben szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) angol-olasz szakán. 1972 óta az ELTE Angol Nyelvészeti Tanszékén tanít, 1997-től 2003-ig tanszékvezető volt. 2006-ban habilitált, 2012-ben egyetemi tanárrá nevezték ki, 2017-től professor emeritus. Tudományos munkája mellett a nyelvi ismeretterjesztésben is aktív, valamint szépírói tevékenysége is jelentős. Több verseskötete jelent meg, műfordításai hangos sikereket arattak.

Grecsó Krisztián a laudációjában kiemelte, hogy a 2017-es nagydíjas, Nádasdy Ádám „nyolcéves gigászi munkája, Az Isteni színjáték magyarítása kizökkentette a magyar irodalmi hatástörténetet, új medret váj, mert miatta a Dante-olvasás kikerülhetetlenül része lett annak, ahogy magunkra nézünk, illetve, ahogy a mai magyar irodalom lát minket, és ennél többet költő, fordító nem is remélhet”.

2017 irodalmi díjazottjai az Artisjusnál:

Artisjus Irodalmi Nagydíj: Nádasdy Ádám – Isteni színjáték fordítás (verses epika)
Artisjus Irodalmi Díj: Ladik Katalin – A víz emlékezete (líra)
Artisjus Irodalmi Díj: Ménes Attila – Folyosó a Holdra (próza)
Artisjus Irodalmi Díj: Dérczy Péter – Között. Orbán Ottó költészetéről (tanulmány)
Artisjus Irodalmi Díj: György Péter – Az ismeretlen nyelv. A hatalom színrevitele (esszé/kritika)

ladikkatalin_artisjus

A díjazottak az idei elismeréseket március 28-án veszik át a Budapest Music Centerben (BMC).

A korábbi években az Artisjus Irodalmi Díj kitüntetettjei között volt mások mellett Kukorelly Endre, Pintér Béla, Spiró György, Tandori Dezső, Háy János, Zalán Tibor, valamint Cserna-Szabó András és Závada Pál is.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum