KULTer.hu - Támogasd te is bulizva a rászorulókat!
87238
post-template-default,single,single-post,postid-87238,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Támogasd te is bulizva a rászorulókat!

Napjaink egyik legüdítőbb budapesti civil kezdeményezése a Food Not Bombs Budapest mozgalom, melynek aktivistái minden hétvégén a piacokról összeszedett, kidobásra szánt, de fogyasztásra alkalmas zöldségekből és gyümölcsökből készítenek több fogásos meleg ételt a rászorulóknak. 

Jelenleg a március 10–11-ei Louder than Bombs Support Show-ra készülnek, ahol a hazai hardcore, punk, post rock szcéna zenekarai játszanak majd, hogy zenéjükkel ők is beleadjanak a „közös üstbe”.

A FNB Budapest csoport aktivistái meleg ételeket osztanak rászorulók számára, akcióik pedig egyben békés demonstrációk is. Fel szeretnék hívni az emberek figyelmét, hogy koránt sincs minden rendben a szociális ellátórendszerrel, és ezzel nap mint nap szembesülhetünk, látva az aluljárók hajléktalanjait vagy más mélyszegénységben élő embereket.

A kidobásra szánt ételek újrahasznosításával szeretnék érzékeltetni, hogy jelentős a túlfogyasztás, a pazarlás pedig igazából hazánkban sem ismeretlen, olyannyira nem, hogy emberek tömegei élhetnének és élnek is a gazdagok kukáiból. Az akcióikkal így sokak létminimum alatt élése ellen is demonstrálnak, mert hiszik, hogy az ételhez és a hajlékhoz való jog alapvető emberi jog.

food_not_bombs_csapat2

A működésükhöz semmilyen állami, önkormányzati vagy egyéb pályázat útján megszerezhető támogatást nem kapnak, de nem is kérnek. Önkéntesek, aktivisták és szimpatizánsaik támogatásából tartják fenn és működtetik az akcióikat. A szükséges forrást pedig a minden évben megrendezett támogatóbulival alapozzák meg, ami idén is egy két napos koncertsorozat formájában valósul meg. Mindkét nap a hazai hardcore, punk, post rock szcéna zenekarai fognak játszani a Yuk BP és Dürer Kert klubokban. Csak néhány együttest említve: Anchorless Bodies, Fashion Week, Központi Hatalom, Hanøi, Tango Underground. A koncertekre a belépő, ajánlott adomány 1.000 forint.

fnb_koncertek_cover

Ami viszont újdonság, hogy idén először nem csak a koncerteké a főszerep. Március 11-én az Élesztőben hagyományteremtő jelleggel indítanak napközbeni programokat is, ami idén a Civil simogató néven fog futni, hiszen a nap témája is a civilek lesznek. Elég aktuális a téma az időszakban, amikor olyan nyilatkozatok röppennek fel, mint: „Minden eszközzel el kell innen takarítani a civil szervezeteket.” Nem, ez így nincs rendben, ezért egy egész napot szentelnek a civileknek. Akik ott lesznek: TASZ, A Város Mindenkié Csoport, Pride Budapest, Kétfarkú Kutya Párt, Amnesty International Magyarország.

food_not_bombs_fozes

A Civil simogató eseményen azoknak is lesz lehetősége támogatni az FNB Budapest tevékenységét, akik nem tudnak az esti koncerteken jelen lenni, de szívesen hozzájárulnának a csapat működéséhez.

A pénteki és szombati programok részletes leírása a Facebookon megtekinthető.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum