KULTer.hu - Újabb poptörténeti emlékpont Debrecenben
87564
post-template-default,single,single-post,postid-87564,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Újabb poptörténeti emlékpont Debrecenben

A debreceni Aranybika Szállóban rendezett Pirítós bulik emléke előtt hajt fejet az NKA Cseh Tamás Program tizedik poptörténeti emléktáblája, amelyet a Grand Hotel Aranybika épületében avattak fel.

Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja az egykori Budai Ifjúsági Park területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, A Zene Ünnepén, amelyet a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett.

2016. január 22-én, Cseh Tamás születésnapján újabb helyszínnel bővült a könnyűzenénk legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát, majd január 28-án a 20. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták.

Április 21-én a BME E-Klubjának helyszínére, május 11-én az MHV Rottenbiller utcai stúdiójának homlokzatára is emléktábla került, május 21-én pedig a Fővárosi Művelődési Házban avattak táblát.

emlekpont

Az első vidéki emlékpontot Debrecen egy több mint százéves múltra visszatekintő épületében, az egykori IPK tiszteletére avatták fel – a tábla a Debreceni Művelődési Központban található –, 2017 januárjában pedig Pécsett rendeztek ünnepélyes táblaátadót.

A tizedik tábla az Aranybika Szálloda Bartók-termében megrendezett Piritós bulik előtt hajt fejet. A Pirítós bulik a cívisváros beatmozgalmának kultikus alkalmai közé tartoztak. Játszottak itt a nagy budapesti bandák, az Illés és az Omega például, de felléptek a kor világsztárjai is, mint a Nashville Teens. Verekedés állítólag sohasem volt, a balhézóknak ugyanis örökös kitiltás járt, és ez komoly visszatartóerőnek számított. A Pirítós népszerűsége a hetvenes évek elejéig tartott.

piritos1

Az emléktáblát Váradi Ferenc, rádiós műsorvezető, illetve Vass Norbert, az NKA Cseh Tamás Program munkatársa leplezték le március 10-én.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum