KULTer.hu - A megújulásról szól az idei Mediawave
88557
post-template-default,single,single-post,postid-88557,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A megújulásról szól az idei Mediawave

Több mint 90 film, 40 koncert, művészeti projektek – a 27. Tartóshullám Mediawave Együttlét idén is megtölti zenével és mozgóképpel a Monostori Erődöt április 27. és május 1. között.

A Tartóshullámra keresztelt fesztivál, azaz Együttlét idei fő tematikája az 500 évvel ezelőtt indult reformáció. A szervezők a vallási eseményt művészeti aspektusban vizsgálják, és a megújulás témakörében közösségi pályázatot írtak ki, melyre filmes, építész, installációs, képzőművészeti és közösségi ötletek érkeztek, ezek a Mediawave alatt készülnek el. Az elmúlt években számos izgalmas projekt valósult meg a rendezvény ideje alatt. Volt, hogy egy falat vontak fel a Monostori Erőd udvarán, máskor közösségi munkával zenei színpadot rendeztek be az erődhöz közeli Duna-parton.

vitali_maembe

Ezen a Duna-parti színpadon lép fel április 29-én a Mediawave egyik főszereplője, a tanzániai Vitali Maembe, aki a budapesti undergroundban jól ismert Songoro Fatime meghívására érkezik Magyarországra. Maembe a Tartóshullám után a Budapest Music Clubban ad koncertet. Ugyanitt, ugyanezen a napon lép fel az észt Torupilli Jussi Trio is. A idei év egyik legattraktívabb produkciója Ferenczi György és a Rackjam, valamint a The Flock Project művészeti csoport együttműködésében történik. A Rackák koncertje alatt a Simorág Tánccirkusz és a Tűzmadarak tagjai táncra perdülnek az erőd függőleges falán: a lélegzetelállító koreográfia a zenekar és a nézők feje felett kel életre.

torupilli_jussi_trio

Nem maradnak el az Együttlétre évek óta visszajáró zenészek sem: játszik az ef Zámbó Happy Dead Band, a Dresch & Grencsó Duó, a Kátai & Geröly Duó, Pándi Balázs, Jordán Adél és a Puszi, valamint a Fajkusz banda. A helyi zenekarok is megmutatják magukat: Oroszlányból a Kale Lulugyi, Győrből többek közt a Wakachuka és a Romungro Gipsy Banda, Dunaszerdahelyről pedig a Csallóköz Néptánegyüttes érkezik.

Az idei Mediawave zárónapján, május 1-én – nyolc év után – ismét megrendezik a Thanks Jimi napot. Ekkor a fesztiválon fellépő zenészek közösen eljátsszák Jimi Hendrixtől a Hey Joe-t, és ebbe a közönség is csatlakozhat. A szervezők amatőr és profi gitárosok jelentkezését várják a projekthez.

mediawave27

A színes filmes versenyprogramban 90 filmet mutatnak be a világ minden részéből. Több díjnyertes és elismert magyar kisjáték-, animációs, kísérleti és dokumentumfilm mellett (Love, Gólyatábor, Fizetős nap, Ebéd előtt, Soul Exodus) helyet kapnak a nemzetközi filmvilág legjobbjai is. Látható lesz a feltörekvő görög tehetség, Konstantina Kotzamani Cannes-ban bemutatkozó és Európai Filmdíjra jelölt rövidfilmje, a Limbo. Vásznon lesz a Kelet-Európában jellemző társadalmi elszigeteltséget témájává emelő és univerzális jelentésű lengyel Moloch, valamint a szintén lengyel Icon is, amely a mentális betegségek világát tárja elénk. A programban szerepel az abszurd humort továbbgondoló, Full House című észt animációs film és a Berlinálén díjazott Balcony is, amely egy brit és egy afgán lány konfliktusáról szól. Különlegességnek ígérkezik a Sundance Filmfesztivált megjárt nepáli film, a The Woodpeckers of Rocha, ami az emlékek, a történelem és útra kelés gondolatiságát mutatja be.

Egy új kezdeményezés is helyet kap a programok közt: fiatal hazai és határon túli filmesek mutatkoznak be a szakmának. A Magyar Nemzeti Filmalap és a Magyar Media Mecenatúra támogatásával megvalósuló programban a fiatalok szakemberek előtt mutatják be filmes ötleteiket. A legjobbak részt vesznek majd a Mediawave nyári táborának filmes workshopján, ami 2017. július 15-22. között lesz Somogyfajszon.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum