KULTer.hu - Díjazták a legjobb rövidfilmeket a Friss Húson
88120
post-template-default,single,single-post,postid-88120,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Díjazták a legjobb rövidfilmeket a Friss Húson

Kiosztották az 5. Friss Hús rövidfilmfesztivál díjait a Toldi moziban, ahol március 29. és április 2. között mutatták be a versenyprogramba válogatott magyar és nemzetközi alkotásokat. Tóth Luca Superbia című animációja és Freund Ádám Földiek című rövidfilmje is elnyerte a legjobbaknak járó elismerést.

A budapesti közönség figyelme mellett egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés övezte az 5. Friss Hús rövidfilmfesztivált, ahol minden munkát angol felirattal vetítettek. Az esemény bemutatói szinte kivétel nélkül telt házasak voltak.

superbia_1

A magyar versenyszekció zsűrijének tagjai Bognár Péter filmforgalmazó, Oana Iancu producer (Románia) és Tibor Keser producer (Horvátország) voltak. A legjobb magyar rövidfilm, Freud Ádám Földiek című alkotása lett, amely egy fiú intergalaktikus döntését mutatja be 26 percben. Az indoklás szerint „a film sikeresen egyesíti a dráma, a komédia, a sci-fi, a musical és a felnövéstörténetek elemeit, szórakoztat, de egyben fontos üzenetet közvetít arról, miként lehet fellázadni a status quo ellen”. A legjobb magyar animáció Tóth Luca Superbia című, a nemek harcát egy elképzelt világban megmutató, 15 perces alkotása lett, amely a zsűri tagjai szerint ambiciózus, egzotikus, filozofikus és vicces. Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott díj mindkét film esetében 500.000 forint.

foldiek1

A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai Deák Kristóf filmrendező, Pusztai Ferenc producer és Tóth Luca animációs filmrendező voltak. Az általuk kiválasztott, díjazott rövidfilmek 1.000 euró díjazásban részesültek.

A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek, Fekete Tamásnak az Asszó című munkájáért 250.000 forintos pénzdíjat ítéltek oda.

A díjnyertes alkotók és filmjeik teljes listája:

 • Legjobb magyar rövidfilm: Freund Ádám – Földiek
 • Legjobb magyar animáció: Tóth Luca – Superbia
 • Legjobb magyar színész: Vilmányi Benett – az Asszó és a Welcome filmekben nyújtott alakításáért
 • Legjobb magyar színésznő: Láng Annamária – a Nem történt semmi filmben nyújtott alakításáért
 • Legjobb nemzetközi rövidfilm: Erik Ivar Saether & Nicolai Berg Hansson – Glass House
 • Az Expats szelekció közönségdíja: Steinmetz Anikó – Kiút
 • Daazo Fesztiválforgalmazói díj: Halász Júlia és Rubi Anna – A Birodalom utolsó napja
 • OTP Junior-díj a legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek: Fekete Tamás – Asszó

dudasbalazs-welcome_vilmanyibenett

A zsűri elismerő oklevéllel díjazta a következő alkotásokat is:

Az élőszereplős szekcióban:

 • Fatér Ambrus – Légmell
 • Szentpéteri Áron – Láthatatlanul

A nemzetközi versenyprogramban:

 • Leonardo van Dijl – Umpire

umpire

A harmadik magyar pitchfórumon a fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be az alkotók. A szakmai zsűri tagjai Deák Dániel, a Friss Hús alapítója, Lengyel Balázs forgatókönyvíró, Pálfi György rendező, Pusztai Ferenc producer és Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró és casting director voltak. A nyeremény 300.000 forintot jelent. A Momentán társulat által felajánlott különdíjat ugyanez az alkotás nyerte el.

 • Lovas Nándor-díj – a pitchfórum legjobb filmterve: Hermán Árpád – Goodbye Frank
 • A Momentán társulat különdíja: Hermán Árpád – Goodbye Frank

Idén először kritikaíró workshop és pályázat is volt a filmfesztiválon, amelynek zsűrije Bilsiczky Balázs, Bujdosó Bori és Gyenge Zsolt filmkritkusok, valamint Deák Zsuzsanna, a Friss Hús sajtóreferense voltak. A nyertes A Birodalom utolsó napja című filmről írt,  amiért 50.000 forint pénzjutalmat kapott.

 • A legjobb filmkritika: Rostoványi Nóra – A felszabadulás konfliktusai

A kritikaíró pályázat zsűrije továbbá elismerő oklevelet adott Benke Attila, Illyés Bence, Varga Ákos és Szerényi Tamás pályamunkáiért is.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum