KULTer.hu - Lebegő fák az év kiállításán
88362
post-template-default,single,single-post,postid-88362,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Lebegő fák az év kiállításán

Sokan máris az „év kiállításának” nevezik Bukta Imre, feLugossy László és Szirtes János közös tárlatát, amely Levitáció címmel látható a szentendrei MűvészetMalomban. Bár az intézmény régóta a kortárs kultúra meghatározó helyszíne, olyan tömeg, mint e kiállítás megnyitóján, korábban még nem zsúfolódott össze a malom udvarán.

A kortárs magyar képzőművészet három iskolateremtő mestere reflektál munkáival a szentendrei művészethez fűződő viszonyára és a Malom egyszerre ódon és modern, inspirálóan romantikus tereire. A kiállítók művészete részben vagy egészében itt teljesedett ki, de már szorosan nem kötődnek a városhoz. feLugossy, Bukta és Szirtes művészete az elmúlt évtizedekben markánsan elkülönülten alakult, de pályájuk több ponton keresztezte egymást, esetenként pedig együtt is alakult világuk – formai és szemléleti síkon egyaránt. E három út kapcsolódásaira épül a tárlat, a kiállítás témája pedig a helyhez kötöttség és az attól való elszakadás, a levitáció lehetősége.

fajlok

A művészetek széles skálájával kísérletező feLugossy László udvari installációjához egy 1950-es gyártású katonai repülőgépet használt, a földszinten pedig nyitott egy valódi kávézót, ahol az Ájulás TV ingyenes programja is fogható. Megjelennek persze a jól ismert dadaista szövegdarabok, különleges tárgy- és mókusos képkörnyezetbe ágyazva, és jó néhány egyedi installáció is feltűnik.

Bukta Imre ezúttal lebegő gyümölcsfákat állított ki, valamint egy, a görbe fáknak igazságot osztó fotósorozatot is elvitt Szentendrére. Emlékezetes az általa épített nyugdíjas találkozó különterme diszkófényekkel, illetve egy falusi ház beszakadt teteje, amelynek hiányzó cserepei mögül egy család megpróbáltatásai sejlenek fel. De van börtöninstalláció, rabfolyosó és egy akasztott fa is.

lebegofa

Szirtes János művei monitorok tucatjain futnak, de talán ezeknél is érdekesebbek helyspecifikus installációk: a világító izzókon sikló halbárkák, a levitáló fenyőfák, a lebegő szemüvegkeretek, a „zsizsikelő” tévék és az obszcén firkákat hordozó talicskák.

Noha hagyományos táblaképek nincsenek a tárlaton, az mégis könnyen értékelhető a nagyközönség számára is. A MűvészetMalom eddigi legnagyobb kiállítása június 11-ig várja a látogatókat.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum