KULTer.hu - Magyar kisfilm Cannes-ban a vakságról
88436
post-template-default,single,single-post,postid-88436,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Magyar kisfilm Cannes-ban a vakságról

Egy magyar vizsgafilm, Szentpéteri Áron Láthatatlanul című alkotása is meghívást kapott a 70. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

A 32 perces diplomafilm a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) filmrendező mesterképzésén készült, ahol Szentpéteri Áron Enyedi Ildikó osztályában hallgató. A Láthatatlanul egy találkozás története, az emberi kapcsolatok bizonytalan és többnyire láthatatlan határairól.

lathatatlanul

A rövidfilm teljes sötétben kezdődik egy olyan kiállításon, ahol a látóknak lehetőségük van kipróbálni, milyen fény nélkül tapasztalni a világot. Itt találkozik egymással Anna, aki a barátjával érkezik a kiállításra, és Balázs, a vak tárlatvezető. A találkozást máshogy élik meg, de mindkettőjükben mély nyomot hagy.

„A legnyilvánvalóbb kérdéseken túl – mint például a viszonyulás a fogyatékkal élőkhöz, vagy hogy megpróbáljuk vizualizálni egy vak ember érzékelését – sokkal jobban érdekeltek a történet univerzálisabb, emberi vonatkozásai. Vágyak, szorongások, kíváncsiság, bizonytalanság, mindaz, ami ugyanúgy működik, ha lát az ember, és akkor is, ha nem” – idézte a forgatókönyvet is jegyző rendezőt a filmalap. A Láthatatlanul című filmet egy személyes élmény és a Barkó Tamás vak mozgásművésszel való találkozás inspirálta, aki Józsa Bettina pályakezdő színésznővel együtt a film főszereplője.

lathatatlanul1

Szentpéteri Áron korábbi tanulmányait és rövidfilmjeit (Nagymosás, 2013; Delfinkirály, Friss Hús, Zsűri különdíj, 2014) követően 2015 szeptembere óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója. A Láthatatlanul a mesterképzésen készült elsőéves vizsgafilmje, jelenleg már a diplomafilmjén dolgozik, amelyet a tervek szerint nyáron forgat Berlinben.

A Cinéfondation versenyébe a 2.600 benevezett alkotás közül 16 vizsgafilm, közülük 14 fikciós és 2 animációs mű kapott meghívást. A kategóriában – ahol három díjat osztanak ki május 26-án – 14 ország filmes iskolái képviselik magukat.

szentpeteriaron

A Cinéfondation kategória zsűrijének elnöke idén az Arany Pálma- és Európai Filmdíj-nyertes román sztárrendező, Cristian Mungiu lesz. A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos programban korábban Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór és Andrasev Nadja rendezése is szerepelt.

A 70. cannes-i filmfesztivált május 17. és 28. között rendezik meg, a nemzetközi zsűri elnöke idén Pedro Almodóvar spanyol rendező.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum