KULTer.hu - Szávai Attila novellája
88604
post-template-default,single,single-post,postid-88604,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Szávai Attila novellája

Távoli vidékek felé

Falusi utca. Valahonnét rádiós híreket hallani, a közeli villanyoszlop magasából gólyakelepelés tompa sorozata indul útnak, hogy a környező utcákat átjárva belecsendesedjen a tavaszi táj békéjébe. A keskeny, felezővonal nélküli főúton gyér forgalom, néhány kerékpáros, autó félóránként. Mikor naponta háromszor begurul a faluba a menetrend szerinti, és épp autós forgalom is van, az egyik járműnek le kell húzódnia az útszélen kitaposott másfél méternyi földsávra.

A templom felől harangszót hoz a szél. Biciklis közelít a szűkös, kátyús úton. Az egyik pedál hajtókarja ütemesen hozzáverődik a hátsó villához – egy korábbi részeges borulás emléke. A harangszó és a fáradt, fémes kattogás olykor találkozik, néhány másodpercre azonos ritmusban szólnak, aztán szétválnak. A bicikliző bakter is külön utakon jár, amióta elvált a feleségétől. Kutyaugatás jelzi, merre jár éppen a vasutas, a portákról ebek csaholnak minden járókelő után, végre történik ilyenkor valami. Pár percre felkelnek a földről, a kerítéshez futnak, ugatni kezdenek, inkább csak megszokásból, nincs semmi fenyegető a hangjukban.

A biciklikormányon csíkos falusi szatyor fityeg, valami kisebb tárgy, talán egy pénztárca vagy egy soktagú kulcstartó lehet benne. A szatyorfül megfeszül minden bukkanón, húsz éve gázvezetéket fektettek végig a faluban, felbontották a főutcát, mint egy nagy szürke kígyó hasát, hosszában felvágták. A seb azonban nem forrt össze rendesen: az utólag visszaaszfaltozott sáv sok helyen megsüllyedt, gödrös lett, jelentős kilengésekre kényszerítve az autók visszapillantójára aggatott rózsafüzéreket.

A vasutas a közeli horgásztóra igyekszik, hátára dobva ring a felszerelés. Az öreg 28-as testes első lámpája lekonyult, világtalan szemével tíz éve bámul maga elé, üresen, kopottan. Együtt kopott a vasutassal. Hideg fémteste akkor bocsájt ki csak fényt, ha megvillan rajta a nap, vagy esténként, a kocsmából hazafelé a közvilágítás gyenge, beteges műfénye.

A férfi harminc éve dolgozik a vasútnál, vonatok ezreit engedte át, indította el, fogadta a háromvágányos falusi állomáson. Utasok százezrei nézték, ahogy naponta többször kigyalogol a sínekhez, kezében a serpenyőnek csúfolt kerek fejű táblával. Kisfiúk százai nézték szájtátva, ahogy a szerelvény mellett áll, s mint egy nem e világi, misztikus személy, a táblát magasba emelve ad engedélyt az indulásra.

A kerekező alak nagyot, széleset int mindenkinek, akivel találkozik az utcán, ismeri őt mindenki a faluban. Az újraaszfaltozott sávra érve nagyokat nyikorog a két nyereg alatti, gyerekökölnyi méretű rugó. Erről a nyikorgásról eszébe jut egy másik, régi nyikorgás a múltban, hosszas harákolás után nagyot köp maga mellé az árokba, mintha így szabadulhatna meg a fájó emléktől. Történt ugyanis, amikor a gázárkokat ásták a fűutcán, esténként gyerekek játszottak a sárga szalaggal elkerített gödörben. Egyikük, a vasutas unokaöccse is ott szaladt a többivel, de aztán megállt a kisfiú, megállította a kíváncsisága – egy hüvelykujjnyi gyökeret kezdett húzgálni a gázárok falából, addig tépte-cibálta, amíg rá nem omlott a gödör fala. A temetésen, a koporsó leengedésének pillanataiban, amikor a legnagyobb csend volt, lehetett hallani hasonló nyikorgást a közeli ravatalozó irányából, ahogy a temetőgondnok éppen a koporsóvivő kézikocsi folyton megereszkedő bal kerekét pumpálta. Akkor az a ritmikus, rekedt nyikorgás mélyen a vasutas agyába ékelődött.

Lassan az állomás épületéhez ér, be kell ugrania egy kis uzsonnáért, egész délután a tóparton lesz, visz két üveg sört is, a műhelyből a kisrádiót. Az épület melletti betonkerítés mintái között keverék kutya ugat, talán bántja, hogy nem látja rendesen a vonatokat, mert a kerítés mintái függőleges szakaszokra vágják a valóságot. Mögötte kisgyerek játszik a porban, fából készült mozdonyt tol maga körül, kis tenyerén kifehéredik a bőr, ahogy teljes testsúlyával rátámaszkodik a játékra. A kutya elszalad előtte, a lánca félkörívben felhorzsolja az udvar keményre taposott földjét, majd beleakad a kisfiúba, felborítja, lassan, kacagva terül el az apró gyerektest a langyos porban. A férfi a falnak támasztja a biciklit, kiveszi a postaládából a megyei napilapot, majd bemegy a szolgálati lakásába. A lapot már a szülei is járatták, inkább csak megszokásból fizeti elő minden évben, egyéb olvasnivaló amúgy sem nagyon akad a másfélszobás lakásban.

A vasutasnak három könyve van. Egy régi, szétimádkozott biblia nagyanyja öröksége, a nyelvészeti szakkönyvet régi ismerősétől, magától a szerzőtől kapta dedikálva, valami ház körüli segítségért cserébe. Mikor kinyitotta a nyelvészeti könyvet, hogy megnézze, valóban neki dedikálta-e a szerző, kicsúszott a hibajegyzék és leesett a konyhakőre, véletlenül rálépett, máig látni a cipőtalp mintáit a fehér papíron. A harmadik kötet egy horgászati könyv, a kollégáktól kapta öt évvel ezelőtt, születésnapjára. Azt a születésnapot kivételesen nem egyedül töltötte, hanem a faluszéli réten tanyázó búcsúsok céllövöldés nőjével. A trampli, selypítve hadaró cigánynő két éjszakát töltött a vasutasnál, lassan nyíló, gyorsan elvirágzó kielégülést hagyva maga után, fülledt, nehéz testszagot. Az éjjeliszekrényen hagyott fekete hajgumiját a férfi a konyhaszekrény vitrines tálalószekrényébe tette kegytárgyak, fakó képeslapok, régi utazások filléres emléktárgyai közé. A vasutas hamar végez odabent, miközben az ajtót zárja, az épület melletti padon enyelgő kamaszokra néz hunyorogva, a párocska önmagáról megfeledkezve csókolódzik, olyan hévvel, hogy néha látszik az egymás szájában tekergődző két nyelv.

Fél lábbal az egyik pedálra áll, másik lábával kettőt taszít a biciklin, hogy legyen lendület, csak néhány méter után ül fel teljesen a széles nyeregre, évszázados, lassú mozdulatokkal. Elégedett, mert szabadnapja van, elégedett, mert minden rendben van az állomáson, elégedett, mert vasutas, ami a világ egyik legfontosabb munkája, sőt hivatása, ugye. Ezekre gondol, miközben a faluszéli tóhoz ér. Kipakolja, előkészíti a felszerelést, szakszerű, gyakorlott mozdulatokkal felcsalizza a botokat, sokáig süvít a szerelék a levegőben, amíg bele nem csobban a feszes tófelszínbe. A vasutas leül, hátradől, felbontja az egyik üveges sört, de nem kortyol bele, mint a pecázás egyik fontos kellékét, óvatosan leteszi maga mellé a fűbe. Bekapcsolja a kisrádiót, nótaműsor kezdődik éppen. A tófelszínen tükröződő sötétszürke felhőket szél fújja déli irányba, mintha a tófelszín alatt egy nagy tehervonat haladna súlyos rakományával távoli vidékek felé.

Borítófotó: The Railway Man

Szávai Attila

szerző: Szávai Attila
honlap e-mail
Szávai Attila Vácott született 1978-ban, író. Tagja a Magyar Írószövetségnek, a JAK-nak, a balassagyarmati Komjáthy Jenő Irodalmi és Művészeti Társaságnak. Eddigi kötetei: Mászóka (Kapu Könyvek, 2007); Fészercsend (Kapu Könyvek, 2008); Optikai tuning (Palócföld Könyvek, 2009; e-book formátumban Kossuth Kiadó, 2013); Hetedik emelet (JAK-füzetek, 2013); Huszonkettő (Palócföld Könyvek, 2016; e-book formátumban Kossuth Kiadó, 2017). Legújabb kötete a Napkút Kiadónál jelenik meg 2019-ben, Távoli vidékek felé címmel.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum