KULTer.hu - Támogasd a legígéretesebb fiatal kutatót!
88784
post-template-default,single,single-post,postid-88784,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Támogasd a legígéretesebb fiatal kutatót!

Muntag Vince ígéretes magyar irodalmár és színháztudós szerint fontos, hogy a nehéz helyzetekben kihívást lásson az ember, és ne akadályt, így lehet továbbhaladni. A fiatal tehetség életére ez fokozottan igaz, ugyanis kerekesszékben tölti a napjait. Most lehetősége adódott, hogy Angliában folytassa egyetemi tanulmányait, ám mindehhez segítségre lenne szüksége.

Vince jelenleg az ELTE irodalom- és kultúratudomány mesterszakának, illetve a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudomány szakának a hallgatója. Az érettségi előtt már biztosan érezte, hogy a magyar órák és a színház világa igazán közel állnak hozzá, s a kapcsolódó versenyeken és pályázatokon gimnazista kora óta kiemelkedő eredményeket ér el. Továbbtanulásnál először a dramaturg szakot választotta, azonban – szakmai okoktól függetlenül – oda nem nyert felvételt. Ekkor ismerte meg Jákfalvi Magdolnát, aki azóta is a mentora.

muntag4

„Vince nem lett gyakorlati színházi ember, a színház művészetét tudósként műveli. Egyetemi tanulmányai alatt végig követtem útját, engem is inspirált, miképp fedezi fel és írja le egyes jelenségek, alkotók, összefüggések hálóját. Felfedezései gigászi munka eredményei, mégis üdék, könnyedek és, Vince személyiségéből adódóan, rendkívül viccesek”– mondta el a mentor.

Az evangélikus egyházhoz több szállal kötődő fiatal már elsőévesként publikált a Jelenkorban, Theatron-számot szerkesztett, Ottlik-konferenciát szervezett, megnyerte az OTDK-t, illetve a Pro Sciencia Aranyérmet, amelyet a különböző OTDK-szekciók nyertesei közül a legkiválóbbak kapnak meg. Utóbbinak köszönheti a Sólyom-ösztöndíjat is, ez teszi lehetővé, hogy Canterburyben, a University of Kent European Theatre nevű mesterszakán folytathassa a tanulmányait. Az ösztöndíjat évente három-négy diáknak ítélik oda, s az összeg amit kapnak, mindegyikük egyéves angliai költségeit fedezi.

muntag3

Ahhoz azonban, hogy a mozgássérült fiú megkezdhesse a tanulmányait külföldön, állandó segítőre lenne szüksége. Hogy megfelelő bért fizethessen ennek a személynek, arra nincs meg a fedezete. Összesen hat millió forintra lenne szükség a segítő személy angliai tartózkodásának a fedezetéhez. Vince igyekszik erre úgy tekinteni, hogy egy évig munkalehetőséget biztosít valakinek, akit nyelvet szeretne tanulni, érdekli a színháztörténet, vagy még nem döntötte el, mit szeretne kezdeni az életével; az egész egy bizalmi feladat lenne.

A magyar társadalomban nem sűrűn találkozunk olyan mozgássérülttel, aki csúcsértelmiségi pályán indul és helyezkedik el, Vince pedig, amellett, hogy a saját szakmai fejlődésének a kibontakozására összpontosít, példát szeretne mutatni más mozgássérülteknek, s a hozzátartozóiknak, hiszen, ahogy mondta, „a mozgáskorlátozottság nem jelent teljes röghöz kötöttséget”.

A mozgássérült fiú jelenleg nyolc-tíz ember időbeosztását tartja fejben folyamatosan, hogy tudja, kinek mikor tud szólni, ha szüksége van a segítségre. „Ha erre lenne államilag fenntartott vagy alapítványilag támogatott segítőszolgálat, akkor a saját céljaimmal tudnék foglalkozni, és nem azzal, hogy ki visz el mosdóba adott pillanatban” – mondta a fiú.

muntag2

Vince hiányolja a mozgássérültekkel kapcsolatos átgondolt szakpolitikát, illetve fontos pontnak tartja az integráció megoldását. Az is egy lehetőség lenne a rászorulók életének megkönnyítésére, hogy önkormányzati lakásokat akadálymentesítsenek, s adják ki ezeket mozgássérülteknek, segítőjüknek. A munkaadóknak is komoly kezdeményezésekben kellene gondolkodniuk, illetve a mozgásban korlátozottakat arra lehetne ösztönözni, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a tanulásra, ne adják fel. A szülők járassák gimnáziumba, majd egyetemre a gyermekeiket, ha van motivációjuk tanulni.

Jákfalvi Magdolna a következőt mondta még el a kultúra világában otthonra találó fiatalról: „Most angolul, nemzetközi tudományos keretekben kell mindazt elérnie, amit eddig itthon, ismerős közegben elért. Vince ott van a legjobbak között nemzetközi színtéren is, miközben magyar témáját, Molnár Ferencről szóló monográfiáját írja majd. Mindig mindent egyedül ért el. Nem a szekerét, csak a kocsiját kell tolni és emelni. Ehhez kérünk némi segítséget. A többit Vince megoldja.”

muntag1

Ha szeretnél segíteni Muntag Vincének, hogy egy év halasztás után szeptembertől elkezdhesse angliai tanulmányait, akkor az alábbi elérhetőségeken tudsz jelentkezni nála segítőnek, vagy támogathatod őt anyagilag.

Vince számlaszáma: 11775094-19978882
IBAN szám: HU11 1177 5094 1997 8882 0000 0000 OTP BANK SWIFT azonosító (BIC-kód): OTPVHUHB.
További információk, elérhetőség: muntagvince@gmail.com

Forrás: Kötőszó

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum