KULTer.hu - Táncos filmekkel vár egy új magyar fesztivál
88323
post-template-default,single,single-post,postid-88323,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Táncos filmekkel vár egy új magyar fesztivál

Első alkalommal jelentkezik a Szerpentin Táncfilm Fesztivál, Magyarország egyetlen táncalapú filmekre fókuszáló nemzetközi seregszemléje. Az esemény május 17. és 19. között látogatható a budapesti KINO Café Moziban.

A Szerpentin Táncfilm Fesztivál hat blokkban vetít hazai és nemzetközi alkotásokat. A nyitónapon külön szekcióban kerül bemutatásra egy válogatás a 2010 után készült magyar filmekből, illetve hazai alkotók közreműködésével megvalósult munkákból, melyek között a mozgással, mozdulattal operáló divat, elektronikus zene és textilművészeti kísérletek is helyet kaptak. A vetítést követően a filmkészítők is bemutatkoznak majd. A nemzetközi rövidfilmes programban a közelmúltban készült, jelentős külföldi fesztiválokon is vetített amerikai, spanyol, osztrák, finn és svéd alkotásokat lehet látni.

opusjazz

A nagyfilmek szekcióban a világhírű New York City Ballet és a Sahsa Waltz & Guests társulatok mutatkoznak be. Az amerikai együttes művészei New York utcáira álmodták újra a West Side Story koreográfusa, Jerome Robbin 1958-ban készített NY Export: Opus Jazz című darabját. Sasha Waltz pedig illékony mítoszokkal átszőtt nomád koreográfiával, hetven táncos, zenész és énekes részvételével vezeti a nézőt a berlini Neues Museum történelmi útvesztőjében. A fesztivál gyönyörű képekkel és filozofikus gondolatokkal teli dokumentumfilmmel emlékezik a Budapesten többször is fellépő és tanító, Ko Murobushi butoh-táncosra, akinek a pályáját és filozófiáját Batarita, a mester tanítványa segít majd értelmezni.

neuesmuseum_fotobernduhlig

A tánc filmen való megjelenése 1894-ben kezdődött, amikor Thomas A. Edison kültéri helyszínen vette filmre az amerikai modern tánc úttörője, Ruth St. Denis szoknyás táncát. A filmkészítés hajnalán többször próbálkoztak a mozgás megörökítésével, melyek közül talán a legismertebb felvétel a Lumière fivérek 1896-ban forgatott, Loie Fuller által előadott, Danse Serpentine-je, melyben a táncosnő végtelennek tűnő anyagból készített szoknyája, az azt megvilágító színes reflektorok fényjátéka és a szinte követhetetlen mozgás együttese kápráztatja el a nézőket.

Ezt követően a filmipar fejlődésével és a mozi, majd a televízió térhódításával egyre többet találkozhatott a néző balett-, sztepptánc-, modern- és jazzelemekkel a hollywoodi és az európai produkciókban egyaránt, s ezeket a táncot középpontba helyező, egész estés zenés filmek követtek olyan sztárokkal, mint Fred Astaire, Ginger Rogers és Gene Kelly. Fontos megemlíteni Maya Derent, az amerikai avantgárd filmművészet egyik meghatározó alakját is, aki nagy hatással volt a későbbi modern táncfilmekre.

outsidein

Magyarországon a rendszerváltás előtt Jancsó Miklós, Banovich Tamás és Horváth Ádám ötvözték előszeretettel a tánc- és filmművészetet, elsősorban néptáncból és balettből kiindulva. A 90-es évektől a modern tánc térnyerésével, az itthon szinte ismeretlen, új nyelvezetű modern táncfilmmel számos alkotó kísérletezett, mint például Kaszim Tarek és Kovács Gerzson Péter, Gém György és Ladányi Andrea, Zimmermann Zsolt és a Phobos Együttes, Xantus János és a Mozgó Ház Társulás, a 2000-es évek elején Mészáros Márta és Bozsik Yvette. A táncfilmek iránti érdeklődés 2005-től valamelyest nőtt, de a táncfilmkészítés reneszánszát csak néhány évvel később élte, és akkor is rövid ideig.

Mára a táncfilm tágan értelmezhető fogalommá vált; a filmre készült koreográfia, színpadi darabok filmes adaptációja, dokumentumfilm, és a mozgással, ritmikával kísérletező munkák is ide tartoznak, stílustól függetlenül, az egypercestől a több órás alkotásokig. A technológia fejlődésével és a hozzáférés szabadságával, valamint az egyes művészeti ágak közti nagyobb átjárhatóságnak és a határok elmosódásának köszönhetően a filmkészítés is folyamatos változáson megy keresztül. Számos, a táncfilmekhez sorolható kezdeményezés születik a dizájn, az építészet, a kortárs zene vagy a videóművészet területén is; gyakran a mindenki számára elérhető mobiltelefonnal és applikációkkal helyettesítve a professzionális filmes eszközöket.

Az első Szerpentin Táncfilm Fesztivál mindazokat várja, akik kíváncsiak a tánc- és a filmművészet ötvözésének legfrissebb eredményeire, akik szeretnék a hétköznapi helyzeteket kifordítva látni, a tánc határainak feszegetőivel találkozni és nem mindennapi mikrokozmoszokba kirándulni. A fesztivál a Parallel Művészeti Alapítvány szervezésében valósul meg. Részletes program ide kattintva érhető el.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum