KULTer.hu - Tóth Kinga kapja a Hazai Attila Irodalmi Díjat
88672
post-template-default,single,single-post,postid-88672,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Tóth Kinga kapja a Hazai Attila Irodalmi Díjat

Tóth Kinga kapja az egymillió forintos jutalommal járó Hazai Attila Irodalmi Díjat. A 2012-ben fiatalon elhunyt szerző nevét viselő alapítvány a döntését a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelentette be.

Az 1983-ban Sárváron született Tóth Kinga hang- és vizuális költészettel, kísérleti zenével foglalkozik, a Tóth Kína Hegyfalu frontembere. Elnökségi tagja a József Attila Körnek (JAK), tagja a Szépírók Társaságának és a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) és számos más művészeti csoportnak.

tothkinga_dirkskiba

Az idei könyvhétre várható a Magvető Kiadó gondozásában legújabb könyve, A Holdvilágképűek című, grafikákkal és montázsokkal illusztrált kisprózakötet. Versei és grafikái Magyarországon eddig két kötetben láttak napvilágot (Zsúr, 2013; All Machine, 2014).

Tóth Kinga a Pannon Egyetemen német, valamint magyar nyelv- és irodalomtanár, a Budapesti Kommunikációs Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakon szerzett mesterdiplomát. Kutatási területei között van az agresszió és nyelv kapcsolata, valamint a művészeti kommunikáció.

tkinga_dirkskiba

A Hazai Attila nevét viselő alapítvány 2012 őszén jött létre az író édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére. Célja a hagyaték gondozása mellett, hogy egy magánadományozó jóvoltából évente egymillió forint pénzjutalommal járó elismerésben részesítsen egy olyan pályakezdő vagy középgenerációs írót, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló szerző, s egy jelentős művel hívta fel magára a figyelmet, miközben jellemzője a társművészetek iránti nyitottság.

Az alapítvány elnöke Garaczi László, a kuratórium tagja Hazai Éva mellett Németh Gábor és Podmaniczky Szilárd. Tóth Kinga kiválasztásában a kuratórium és az általuk felkért zsűri működött közre, utóbbi tagja volt a 2016-ban díjazott Bartók Imre, valamint Berta Ádám, Nagy Gabriella, Parti Nagy Lajos, Szegő János és Szilasi László.

A díjat április 29-én, szombaton a budapesti Nyitott Műhelyben adják át.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum