KULTer.hu - Fiatal filmesek művei a vándorfesztiválon
89171
post-template-default,single,single-post,postid-89171,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fiatal filmesek művei a vándorfesztiválon

A Malter Filmfesztivál idén negyedjére foglalkozik fiatal, független alkotók műveivel. Az esemény különlegessége, hogy mielőtt a szakmai zsűri díjazná a versenyfilmeket, azokat zenei fesztiválokon és klubokban vetítik le a közönségnek. 

A nyírbátori kötődésű programra a korábbi években filmszakos hallgatók vizsgafilmjein keresztül (Mojzes Milojev Zsanett – Vénusz átvonulása), kezdő filmes alkotók díjnyertes alkotásain át (például Deák Kristóf – Mindenki) a független játékfilmekig ( Nemes Gyula – Zéró) sokfelől gyűjtöttek alkotásokat.

Az esemény korábban név nélkül futott a Nyírbátori Deathcrew Fesztiválon, de tavaly már a Debreceni Nagyerdei Víztoronyban is helyet kapott a kezdeményezés. A fesztivál célja, hogy itthon minél többen megismerjék, a kortársaink milyen műveket hoznak létre, s hogy kapcsolat alakuljon ki az alkotók és a befogadók között.

Az idén nevezett filmeket vándormoziszerűen turnéztatják különböző hazai fesztiválokon, amelyek szervezői úgy gondolják, a fiatal filmesek hangja megértő fülekre találhat. A helyszínek között lesz a Miskolci Tanya! Gyere fel, a tállyai Kerekdomb Fesztivál, az Ördögkatlan Fesztivál és a Debreceni Egyetemi Színjátszó Találkozó. Ez utóbbi keretében a debreceni Apolló Mozi nagy termébe lesznek levetítve a nevezett filmek, és egy októberi díjátadó keretében az alkotókat is elhívják az eseményre.

Azok, akik jelentkezni szeretnének a vetítésre alkotásaikkal, két szekcióban tehetik meg: egész estés film, rövidfilm. A műfajok terén is több kategóriát hoztak létre, ezek a fikciós film, a dokumentumfilm, az animáció és a filmetűd. A fesztiválokon körülbelül 50 rövidfilmet és 10 egész estés filmet lesz lehetőség levetíteni (MP4-formátumban vagy DVD-n), s mindegyik beválogatott filmet lejátsszák majd az összes állomáson.

A pályázatra 2016. január 1. után készült alkotásokkal lehet nevezni, és érdemes angol feliratot is csatolni a filmek mellé, hogy a külföldi fesztiválozók is jobban élvezhessék a vetítéseket. A jelentkezéskor meg kell adni a mű címét, játékidejét, valamint az értesítési címet, valamint el kell küldeni legalább egy zárt online linket vagy egy előzetes kópiát június 1-ig a szervezőknek.

A fesztivál nem tud vetítési díjat fizetni, de érdemes nevezni, hiszen a filmek megismertetése a közönséggel, az alkotások promotálása a fesztivál közösségi oldalain közelebb viheti az művek fiatal készítőit a közismeretséghez, és felkeltheti a forgalmazók, ügynökök és gyártók figyelmét.

A Malter Filmfesztivál a közönségszavazás megszervezése mellett szakmai zsűrit is felkér, akik díjazzák a legjobb rendezést, forgatókönyvet, képi világot és színészi alakítást.

Nevezési díj nincs. A jelentkezéshez a DeathCrew oldalán található nevezési lapot kell kitölteni, majd a filmmel együtt elküldeni azt e-mailben (malterblog@gmail.com) vagy postai úton (Malter Blog, Nyírbátor, 4300, Akácfa utca 36.). Érdeklődni a következő telefonszámon lehet: 06 20 426 02 03.

Minden előzetes képi és sajtóanyag bekerül a fesztivál archívumába. Ha egy alkotást elfogadnak, arról visszajelzést kap az alkotó. A végső programot július 1-én állítják össze a szervezők, akik elfogadás esetén szerződésben jelentik ki, hogy a filmekből semmilyen anyagi hasznuk nem származik, illetve az idei állomásonkénti vetítés után az alkotásokat nem terjesztik tovább, azokról nem készítenek másolatokat.

Ha a beküldött anyag esetleg megsérül, a fesztivál szervezői nem tudnak felelősséget vállalni az anyagi károkért, ezért nem érdemes eredeti kópiát küldeni. Hibás vagy sérült fájlok esetén a szervezők e-mailben kérhetnek újraküldést. Ha egy filmet neveznek a fesztiválra, azt visszavonni nem lehet.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum