KULTer.hu - Hamarosan átadják a debreceni Könyvszigetet
89662
post-template-default,single,single-post,postid-89662,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Hamarosan átadják a debreceni Könyvszigetet

Eljött a szabadtéri, közösségi könyvcsereélmények ideje Debrecenben. A város első utcai könyvszekrényét, közel másfél évnyi tervezés után, június 7-én ünnepi keretek között adják át.

Az utcai könyvszekrény egy nyitott közösségi könyvespolc, melynek lényege, hogy hozom-viszem alapon kötetlenül cserélhessenek olvasmányokat a város lakói, és így egy közösségi tér, vagyis találkozási pont jöhessen létre, ahol az olvasott élményeket is át lehet beszélni.

Hosszú idő telt el az ötlet megszületése és a megvalósulás között, ezalatt pedig több közösségi döntés született a projekt kapcsán. Szavazás alapján dőlt el, hogy hol állítsák fel a becsületkönyvtárat, illetve az is, hogy mi legyen annak a hivatalos megnevezése. A Csokonai Színház mögött, az Ady parkban megvalósuló irodalmi helyszín a Könyvsziget – KöSzi nevet kapta, s már saját Facebook-oldalt is létrehoztak neki, ahol a körülötte történő eseményeket követni lehet. A szekrényben elhelyezett gyűjtemény gyarapodásához bárki hozzájárulhatott, a műveket a szervezők válogatták ki.

A kezdeményezést civil szervezetek, a Művésztér Egyesület, a Debreceni Moly Klub (DMK) és a Rotaract Club Debrecen Főnix indították útjára és vezényelték a folyamatot a város önkormányzatának támogatásával. A projekt legfőbb célja az olvasásnépszerűsítés, a környezettudatos szemléletformálás és a közösségfejlesztés.

Nemcsak számos más országban, hanem hazánk több városában is találkozhatunk már szabadtéri könyvszekrényekkel. Hogy csak néhány magyar helyszínt említsünk, kölcsönözhetünk utcai könyvtárból műveket Budapesten, Nyíregyházán, Szolnokon, Veszprémben, Balatonfüreden, Kecskeméten, Zalaegerszegen, Cegléden és Szegeden is.

A KöSzi köré a jövőben különböző programokat fognak szervezni, egyebek mellett író-olvasó találkozók, felolvasások és gyermekprogramok is szóba kerültek már. A hivatalos átadó utáni napon kezdődik a Könyvhét, s annak vérkeringésébe a könyvszekrénnyel is be szeretnének kapcsolódni.

A „hozz egy könyvet, vigyél egy könyvet” elven működő sziget átadása június 7-én 18 órától kezdődik, s egy már biztos: azokról, akik kilátogatnak, közös fotó készül, s a szervezők kérik, hogy eközben mindenki tartsa majd a kezében kedvenc könyvét, hogy így örökítsék meg az első közös élményt.

Az esemény ide kattintva érhető el a Facebookon.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum