KULTer.hu - Magyar festőóriások művei kalapács alatt
89128
post-template-default,single,single-post,postid-89128,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Magyar festőóriások művei kalapács alatt

Egy kiemelkedő Boromisza-festmény, mely hajszál híján örökre eltűnt, illetve Szinyei-, Gulácsy-, Tihanyi-, Vaszary-képek és egy Rippl-Rónai által saját kezűleg festett Zsolnay tányér a Virág Judit Galéria májusi aukciójának különlegességei. Az árveréshez kapcsolódó tárlat május 14-ig tekinthető meg a galériában.

A Virág Judit Galéria történetének egyik legerősebb anyagával készül a 223 festményt és Zsolnay kerámiát bemutató tavaszi árverésére, amely számos múzeumi rangú remekművet vonultat fel.

Az aukció egyik szenzációja  Szinyei Merse Pál nagyméretű, éppen száz éve született Szép idő (Derűs idő a Balatonon) című festménye, melyet a mester életének utolsó éveiben festett egy fonyódi nyaralás alkalmával. Az első világháború alatt készült kép a verőfényes nyári delek élesebb megvilágítását és telítettebb színértékeit adja vissza a vásznon. Az „egyetlen igazi magyar impresszionista” művei ritkán érhetők el a műtárgypiacon, így ennek a festménynek a felbukkanása kivételes alkalom a műgyűjtők számára.

Gulácsy Lajos Séta a régi olasz városban című olajfestménye egykor Bedő Rudolf, a 20. századi műgyűjtés egyik legfontosabb alakjának tulajdonában volt. A hányatott sorsú Gulácsy-életmű ritka darabja ez a festmény, melynek kompozícióját izgalmas színskála kíséri, a művész múltba vágyódásának megkapó darabja.

„A Virág Judit Galéria fennállása óta küldetésünk, hogy a világszerte szétszóródott jelentős magyar festményeket felkutassuk és hazahozzuk Magyarországra, hogy a legfontosabb magyar művek mind a gyűjtők, mind a széles közönség számára elérhetőek legyenek” – mondta Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

Boromisza Tibor Őszi reggel című képének, a magyar fauve-os festészet egy értékes darabjának végleges elkallódása például egy hajszálon múlott. A festmény egy ismeretlen festő műveként bukkant fel 10 éve egy floridai aukción, majd egy neves spanyol fotós házaspár vásárolta meg kiemelkedő dekorativitása miatt. Később a kép hátán lévő felirat alapján kinyomozták a szerzőt, de addig nem akartak megválni a festménytől, amíg tudomásukra nem jutott a tavaly téli aukción elért 350.000 dolláros Boromisza rekord. Ilyen szerencsés véletlenek sorozataként került most haza az 1911-es festmény. A kép a nagybányai művésztelepet ábrázolja Csontváry alkotásaival vetekedő színgazdagsággal. „A Boromisza kép Magyarországra való visszatérése a magyar kulturális örökség számára igazi sikertörténet” – fűzte hozzá Kelen Anna.

Az árverés másik fauve-os remekműve Tihanyi Lajos 1909-es Nagybányai táj című festménye. Ő volt az a művész, aki a magyar modernizmus két legfontosabb alkotó közösségének a „Nyolcaknak” és a nagybányai „neósok”-nak egyaránt tagja volt.

Az aukció ékköve Rippl-Rónai feltehetően saját kezűleg festett Zsolnay tányérja. Rippl-Rónai Andrássy Tivadar gróftól 1896-ben kapott megrendelést budai palotája ebédlőjének tervezésére és kivitelezésére. Ennek része volt a Zsolnay gyárban készült 12 személyes étkészlet, amelyből mára alig maradt fenn valamennyi.

Az árverési anyag kiemelkedő képei között szerepelnek még Nemes Lampérth József, Márffy Ödön, Derkovits Gyula, Mednyánszky László, Kmetty János, Koszta József, Ország Lili és Vaszary János művei is.

Az aukciós kiállítás május 2. és 14. között tekinthető meg a Virág Judit Galériában (1055 Budapest, Falk Miksa utca 30.), minden nap 10-18 óra között.

Az aukció május 15-én, hétfőn 18 órakor lesz a Budapesti Kongresszusi Központban.

Az aktuális aukción szereplő alkotásokat ide kattintva online is megnézheted.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum