KULTer.hu - Megnyílt a MODEM látványműterme!
88990
post-template-default,single,single-post,postid-88990,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Megnyílt a MODEM látványműterme!

Elsőként a hosszú ideje Amerikában élő és alkotó Szegedi-Varga Zsuzsanna dolgozhat a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ látványműtermében, amelyet mostantól meghatározó kortárs vizuális művészek vesznek majd birtokba hosszabb-rövidebb időre.

Szegedi-Varga Zsuzsanna a Lehet kortárs a freskó? pályázat és kiállítás fődíjasa, aki még az ezredforduló körül költözött el Amerikába, s azóta jelentős képzőművészeti életművet hozott létre, melyben nagy szerepet kapnak az organikus formák, a multimediális megoldások és az intermedialitás kérdései. A MODEM kiállítóterében megvalósított izgalmas folyamatművében a képi és szöveges tartalmak közti interakciókkal foglalkozott, amely kérdéskör egyébként is érdekli.

IMG_0657

A művész a School of the Art Institute of Chicago mesterképzéses hallgatójaként az elmúlt időszakban nyolc hónapos kutatómunkát végzett Magyarországon. „A képzőművészeti munkásságom átfogó témája az absence, azaz a hiány kondíciója. Ezen belül kutatásom fő kérdése, hogy a magyar kortárs diskurzusból miért hiányzik a már elavult fenséges szó modern és kortárs változata. Hol volt az a határ, amikor a nyugati és amerikai sublime (fenséges) terminus megújult jelentést kapott? Van-e esély specifikusan magyar megújításra? Van-e már meglévő képzőművészeti feldolgozása a hazai sublime újabb értelmezésének, és mik ezek a tendenciák? Miért lehet ennek az elavult szónak a hiánya ma jelentős a kortárs művészetben?”

A sublime, vagyis a hiány kérdésén keresztül a fejlődés, újragondolás, újraépítés igénye látványosan előtérbe kerül projektjében, mellyel május 2. és 12. között foglalkozik a MODEM látványműtermét használva alkotói bázisként. „Van-e nyelvezet a traumatikus és korrupt kondíció megszólaltatására? Jelenlegi munkám a kép a szöveg korrupt leképezéseit vizsgálja. De legfőbb kérdésem mindig a sublime-ra utal vissza. Lehetséges-e egy megújulásra alapuló nézet kialakítása, ami az irónián túl valami lehetőséget adhat a fejlődésre.”

Szegedi-Varga Zsuzsannával személyesen is megismerkedhet, aki 2017. május 10-én (szerda) 17.00-kor ellátogat a látványműterembe, ahol Áfra János beszélget vele a frissen készültek mellett a prezentáció formájában bemutatott korábbi művekről, eddigi munkásságáról, illetve a hazai és amerikai művészeti élet működéséről is.

A látványműteremben dolgozó művész munkáját a Lycium Hotel és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatja.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum