KULTer.hu - Nádas is a Margó vendége lesz
89002
post-template-default,single,single-post,postid-89002,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Nádas is a Margó vendége lesz

A nyári Margó Irodalmi Fesztivál öt napon át, június 7-től 11-ig várja az érdeklődőket szerzői estekkel, koncertekkel és felolvasásokkal a Petőfi Irodalmi Múzeumban, valamint annak udvarán. A rendezvényen fellép többek között új kötetével Nádas Péter, Peer Krisztián és Tóth Krisztina.

A kilencedik alkalommal megrendezett Margón a szervezők az irodalom magányos voltát kérdőjelezik meg, közösségi élménnyé téve a novellákat, regényeket, verseket, drámákat. Nyáron és két éve már ősszel is írók, könyvek és olvasók egymásra találása az esemény, rendhagyó szerzői estek, koncertek és felolvasások váltják egymást.

margofeszt1

Az idei program egyik főszereplője a tizenkét év után új, nagyszabású könyvvel jelentkező Nádas Péter lesz, akinek Világló részletek című műve nemcsak a Margó, de egyelőre az év legfontosabb könyvének tűnik. A magyar és a világirodalom kiemelkedő alakja a saját emlékein keresztül tárja fel és értelmezi a huszadik század első felének történelmi és politikai folyamatait, bevésődött emlékképeiből kiindulva rekonstruálja életét, míg végül kirajzolódik a történtek jelentése és jelentősége a saját személyes életében és az attól elválaszthatatlan, közös emberi világban. Az „év legsúlyosabb könyve” 1.300 oldalán láttató erejű leírások, izgalmasnál izgalmasabb történetek, rejtett összefüggéseket feltáró nyomozások követik egymást.

tothkriszta_szilagyi_lenke

A nyári Margó biztos szereplője a hosszú alkotói csöndet megtörő Peer Krisztián, aki 42 című, formájában is újszerű kötetével máris megjelent a sikerlistákon. Fellép még Szív Ernőként Darvasi László, továbbá az új, már a felnőtteket célzó regényével jelentkező Kemény Zsófi. Az új tárcagyűjteményét bemutató Tóth Krisztina, valamint a szintén évek után visszatérő Tisza Kata is a szereplők között lesz.

A Bookline és a Főváros támogatásával megvalósuló fesztiválon az idei irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan zenéiből is hallhatunk majd élő koncertet és saját esttel jelentkezik az 52 év dalait a Scolar kiadásában megjelentető Bródy János. Mindezek mellett a júniusi Margón lesz az Aegon-díj shortlistjére került tíz kortárs íróról készült portréfilm premierje, amelyből még jobban megismerhetjük nemcsak a győztes Krasznahorkai Lászlót, de Spiró Györgyöt, Térey Jánost, Zoltán Gábort vagy Németh Gábort is.

nadaspetergombosszeg-0011

Az emlékév kapcsán több program is a kétszáz éve született Arany János munkássága köré szerveződik: a kortárs költőket inspiráló és bevonó Kedvencek temetője program ezúttal a Toldiból merít, az Éjszaka a múzeumban pedig Arany balladái alapján rémisztgeti a résztvevőket, míg a PIM Arany-emlékkiállítását tárlatvezetésekkel lehet majd megnézni: a digitális technológiákat is alkalmazó kiállítás azt igyekszik feltérképezni, hogy a költő miként reagált a korabeli közéleti eseményekre és a modernitás kihívásaira.

Borítófotó: Facebook

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. feb. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum