KULTer.hu - Nemzetközi díjat nyert Gárdos Péter könyve
89139
post-template-default,single,single-post,postid-89139,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Nemzetközi díjat nyert Gárdos Péter könyve

Gárdos Péter Hajnali láz című kötete nyerte el a nemzetközi, 8. Prix d’Europe-díjat – közölte a Libri Könyvkiadó. A nemzetközi elismerést francia, angol és német könyvtárak és médiatékák vezetőiből álló zsűri szavazatai alapján ítélik oda. A második körbe jutott hat könyv közül Gárdos műve kapta a szavazatok több mint felét.

Az élmezőnyben Gárdos Péter műve olyan alkotásokkal versengett, mint Milan Kundera regénye, A jelentéktelenség ünnepe, Ian McEwan A gyermektörvény című új műve vagy Paolo Giordano A prímszámok magánya szerzőjének új könyve, az Ezüst és fekete. A díjat a szerző ősszel veszi át Franciaországban.

Gárdos Péter édesapja halálát követően kapta meg szülei svédországi levelezését. A levélköteg közel 60 éven át várta, hogy a szekrény mélyéről előkerülve megmutassa, mit jelent az újrakezdés, a kitartás, az élni akarás és a határtalan szerelem. A Hajnali lázban a szerző a szülei megismerkedésének történetét meséli el.

A Hajnali láz 2015 őszén jelent meg a Libri Könyvkiadó gondozásában, azóta csaknem 40 országba adták el a kötet fordítási jogát. Az elmúlt másfél évben megjelent szinte valamennyi európai országban, de már Tajvanon, Brazíliában, Kínában és Oroszországban is saját nyelven olvashatják a kötetet.

Gárdos Péter lesz a European Writer’s Tour őszi vendége a londoni British Library-ben. Az eseményt minden évben az EUNIC (European Union National Institutes for Culture) szervezi, partnerei a The Royal Society of Literature és az Európai Bizottság.

A Hajnali lázból megegyező címmel filmet is készített Gárdos, amely – a regényhez hasonlóan – jelentős nemzetközi sikereket ért már el.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum