KULTer.hu - Slam poetry a régió legjobbjaival
89195
post-template-default,single,single-post,postid-89195,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Slam poetry a régió legjobbjaival

A Debreceni Slam Poetry Versenyt már negyedjére megrendező DebreSlam csapata év közben is gyakran fellép a cívisvárosban és a környező településeken, de mindig a DSPV jelenti a legfontosabb helyi történést a műfajban, ilyenkor tűnnek fel új tehetségek is.

A slam poetry egy olyan műfaj, amelyet általában a rap, a költészet, a stand-up és a színészet határára helyeznek az értelmezők. Egy nyitott, toleráns megnyilatkozási forma, amiben bárki kipróbálhatja magát, ha elég bátor, hogy kiálljon a közönség elé egy saját írásával. A slammerek többnyire humoros vagy megrendítő, közéleti reflexiókkal átitatott, de sokszor nagyon is személyesre hangolt szövegeket adnak elő 3 percben.

A IV. DSPV selejtezőjére főleg Debrecenben és a környékén élő fiatalok jelentkeztek, de Egerből és Budapestről is érkeztek versenyzők, akik közül tizenkét slammert engedett tovább a zsűri április 28-án. A döntő május 19-én 20.00-kor veszi kezdetét a MODEM impozáns belsőkertjében.

Döntőbe jutott slammerek: Irlanda Máté, Irlanda Kristóf, Asbóth Balázs Asy, Szűcs Noémi Foffi, Vezendi László, Sárosi László, Gulácsi Ádám Gula, Kovács Eszter Csilla, Mikos Ákos, Bakota Zalán, Pálfi Sándor Lomos, Bázsa Fruzsina.

A IV. DSPV döntőjét Bárány Bence nyitja és zárja egy-egy tőle megszokottan átgondolt slammel, aki mind az egyéni, mind a team kategóriában volt már helyezett az országos versenyen, az I. School Slam Poetry és az I. Mosonmagyaróvár Slam alkalmával pedig mindkétszer 1. helyezést ért el.

A zenéről DRJ, azaz Dr Juzztice (Dub Székház) gondoskodik, Megyesi-Horváth Borbála pedig konferansziéként koordinálja az eseményeket és bemutatja a közönségnek az est szereplőit.

A döntő témája a reakció, e szót minden versenyző saját ötletek alapján tölthet meg tartalommal. Az időlimit szokás szerint 3 perc + fél perc tiszteletidő. Aki ez utóbbit túllépi, attól pontot vonnak le. 

Az eredmény 4 felkért szakmai zsűri (Bárány Bence [slammer], Koroknai Edit [a Modem Kft. ügyvezetője], Somogyi Tibor [drámaíró, slammer], Vigh Levente [kritikus, szerkesztő]) és 3 közönségzsűri pontozása alapján dől el. A közönségzsűri tagjait a helyszínen sorsolják ki az önként jelentkezők közül.

A versenyt a József Attila Kör Irodalmi Egyesület és a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ támogatja, aminek köszönhetően az I. helyezett 25.000 forinttal és egy könyvcsomaggal, a II. és III. helyezett pedig egy-egy legalább 10-15.000 forint értékű ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.

Belépő: 600 forint

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Már. >>
hkscpsv
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum