KULTer.hu - Több mint ezer program a jubileumi Szigeten
89237
post-template-default,single,single-post,postid-89237,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Több mint ezer program a jubileumi Szigeten

25. alkalommal indulnak hosszú tömött sorokban a Hajógyári-sziget felé a szórakozni vágyók idén, hogy aztán egy hétre, augusztus 9. és 16. között maguk mögött hagyják a szürke hétköznapokat. A „Szabadság Szigetén” nagyon sok minden megnőtt és megváltozott, de még mindig érvényesek az 1993-ban meghirdetett szlogenek: „itt mindent szabad, de semmit nem muszáj”.

A jubiláló Sziget Fesztivál rengeteg változáson ment át a történelme során. Megalakulásakor, 1993-ban 47 ezren látogattak el a rendezvényre, 26 milliós költségvetésből gazdálkodtak a szervezők, egy hét alatt volt 200 koncert, 80 film és 40 színházi előadás. Ehhez képest 2016-ban 496 ezren voltak a Szigeten, idén 6.3 milliárd forintból áll össze a büdzsé, illetve manapság naponta van annyi program a Szigeten, mint a kilencvenes években, és a műfajok száma is hihetetlenül megsokszorozódott. A Sziget Kulturális Szervezőiroda egyébként idén év elején többségi, 70 százalékos tulajdonnal a Providence Equality Partners amerikai befektetőhöz került, a fesztivál úgymond túlnőtte a magyar kereteket, viszont meglévő hívószavai továbbra is megmaradnak.

A Sziget továbbfejleszti a már megkezdett környezettudatos tevékenységét, a fenntartható fesztiválozás és ennek kommunikációja terén. Ennek egyik hatalmas és környezetvédelmi szempontból rendkívül jelentős lépése lesz, amennyiben az engedélyeket is megkapják rá, az ivóvíz pazarló használatának radikális visszaszorítása, mégpedig a Duna vizének felhasználásával. A terv szerint, miután a szervezők több ezer köbméter vizet fordítanak pormentesítésre, ballaszt tartályokba súlynak vagy egyéb célokra, ezt a mennyiséget nem ivóvízből, hanem a Duna vizéből fedeznék. Ezen kívül a szelektív hulladékgyűjtésre, s az újrahasznosításra is egyre nagyobb figyelmet szentelnek, valamint mintegy kétezer sátrat és kemping sikket jótékony célra használnak fel.

Kádár Tamás elmondta, hogy a fizetésekkor korábban alkalmazott kártyás és órás lehetőségek mellett idén – egy újítás révén – már mobilapplikációval is lehet fizetni.

Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciója ebben az évben több mint ezer programot tartogat az érdeklődőt számára, s a fellépők is szerte a világból, összesen 52 országból érkeznek. Idén koncertet ad a Szigeten többek között P!nk, a The Chainsmokers, Dimitri Vegas & Like Mike, Wiz Khalifa, Macklemore & Ryan Lewis (US), a Major Lazer, a Clean Bandit, a Billy Talent, a The Pretty Reckless, a Breaking Benjamin és Bad Religion is. A magyar fellépők között pedig olyan neveket láthatunk mint a Punnany Massif, a Bohemian Betyars, a The Biebers, Péterfy Bori & Love Band, a 30Y vagy a Akkezdet Phiai.

Számtalan nem zenei program, helyszín is várja a Sziget vendégeit, ezek közül néhány: Nagy Utcaszínház (itt két társulat, a francia Collectif Arbuste és az argentin/spanyol Aerial Jockey Strada tagjai láthatók), Cirque du Sziget, Fidelio Színház- és Táncsátor, Cardbordia sátor (az utcaszínházak és a kreatív workshopok szerelmeseinek), Múzeumi Negyed, Ji Csing Labirintus, GameLandHub, Sakksátor, Cinema Hungary/TEDxBudapest Klub Sátor, Magic Mirror, ArtZone, Sport TV Sport Zone, Civil Sziget.

Egy kiállítás erejéig a Capa Központba költözik a Sziget. A fesztivál 24 évének fotóiból készült installációk tekinthetők meg a Nagymező utcában. A Sziget 25 – feketén – fehéren – színesben című tárlat július végétől szeptember elejéig lesz látható.

Részletes programleírás a Sziget honlapján olvasható.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum