KULTer.hu - A nemzetközivé válás útján
90289
post-template-default,single,single-post,postid-90289,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A nemzetközivé válás útján

Interjú a The Biebers zenekarral

A The Biebers zenekar 2012 nyarán robbant be a köztudatba a Dance című dallal, akkor még az arctalanság homályába burkolózva, ma viszont aligha akad olyan, aki ne ismerné az együttes tagjait. A fiúk idei éve eseménydúsan telik: tavasszal megjelent második nagylemezük, új tagot köszöntöttek a bandában, nemrég pedig őket kérték fel a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hivatalos dalának elkészítésére. A zenekar tagjaival, Puskás Petivel és Puskás Danival beszélgettünk.

KULTer.hu: Márciusban megjelent a második albumotok, a Vár a holnap. Az első, angol nyelvű lemezetek után most magyar dalokkal jelentkeztetek. Miért döntöttetek a váltás mellett?

Puskás Peti: Ez egyik pillanatról a másikra kezdett el érlelődni bennünk. Én is folyamatosan feladatok elé állítom a zenekart, ezért azt gondoltam, hogy miért éppen én legyek az, aki letudja ezt a dolgot annyival, hogy „én angolul tudok szöveget írni, úgy érzem jól magam”. Akkor ez legyen nekem is egy leküzdeni való feladat, és igenis szólaljunk meg az anyanyelvünkön! Ehhez találtunk egy új társat Morócz Tomi személyében, úgy érzem egyébként, hogy nagyon jó váltás volt. Gyorsan elmesélek egy anekdotát: Játszom a Játékszínben, a Tied a világ című előadásban, ami Illés-dalokra épül, a nézők végigénekelték az összes dalt. A premier végén bejött Bródy János, az emberek pedig felálltak, őrjöngtek, tapsoltak, sírtak, egyszóval megőrültek! Akkor azt mondta, lehet, hogy már nem emlékszünk ezekre a dalokra, de amikor meghalljuk őket, eszünkbe jutnak azok az élmények, amik hozzájuk kötődnek. Látni lehetett a nézőkön, hogy tényleg előjöttek a fiatalkori emlékek: az első tánc, az első csók, és nyilván még ezer élményt lehetne felsorolni… Szerintem jó döntés volt, hogy áttértünk a magyar nyelvre, mert szeretném, hogyha 20-30 év múlva majd a mi közönségünk is elérzékenyülne a dalainkat hallva, vagy általuk emlékezne vissza azokra a nyarakra.

KULTer.hu: Hogyan fogadták a rajongók az új dalokat?

Puskás Dani: Egyelőre nagyon jó visszajelzéseket kapunk a magyar számokkal kapcsolatban, hiszen aki nem azzal tölti az idejét egy koncerten, hogy folyamatosan elemzi az angol nyelvű szöveget, annak baromi jó dolog, hogy végre elengedheti magát, figyelhet a magyar dalokra.

Puskás Peti: Óriási ajándék, amikor azt látod a nézőn, hogy boldog azért, mert énekelhet veled együtt. Felszabadultabbak az emberek, mi is azokká válunk. Csodás érzés!


KULTer.hu: Az Akvárium Klubban tartottátok a látványos lemezbemutató koncerteteket áprilisban. Milyen élményekkel zártátok az estét?

Puskás Dani: Csodálatos volt! Ritkán vagyunk elégedettek, ami egyébként szerintem egy jó dolog, hiszen az mozgat minket folyamatosan, hogy minél többet hozzunk ki egy koncertből, és ezáltal minél többet tudjunk adni a közönségünknek. Majdnem fél évet készültünk rá, az albummal pedig még többet foglalkoztunk. Úgy éreztük, hogy minden, amit elképzeltünk ezzel a lemezbemutatóval kapcsolatban, sikerült a koncerten, és a közönség is látta, hogy mi plusz erőfeszítést tettünk azért, hogy jól érezzék magukat.

Puskás Peti: Egy új lemezanyag bemutatásánál mindig meglepetés, hogy hogyan fognak elsülni a dolgok, miként reagál rá a közönség. Az előző szettünk nagyon sikeres volt, és amit az elmúlt két évben játszottunk, azt kimaxoltuk az első perctől az utolsóig, az emberek őrjöngtek rá. Most pedig szelektálni kell, ki kell választani, hogy melyik friss számainkat játsszuk, és azokat hova tegyük be a szettbe, hogyan építsük fel az egésznek a dramaturgiáját. Éppen ezért volt jó érzés a lemezbemutató, mert működött minden egyes dolog, és amit elképzeltünk, az összejött. Úgy reagált rá a közönség, ahogy szerettük volna. Az utóbbi hetekben azt tapasztaltam, hogy beindult a műsor, mi is elkezdtük élvezni, élni a dalokat, megérezni a ritmusát az egész koncertnek.

KULTer.hu: A zenekar tagjai között is történt változás, hiszen új basszusgitárost köszöntöttetek Belegrai Gábor személyében. Bemutatnátok őt nekünk? Honnan ismeritek egymást?

Puskás Dani: Gerendás Dani ismerte őt korábban, és mondta, hogy vele szívesen zenélne együtt. Volt egy gitáros meghallgatásunk, ahol nem volt egyszerű dolga, hiszen eddig nem játszott olyan zenekarban, ami fesztiválokon lép fel esti időpontban, de abszolút megállta a helyét a próbateremben. Először egy kicsit többet játszott, mint amennyire a The Biebers-nek szüksége van, de a koncertek alatt hihetetlenül gyorsan beilleszkedett a zenekarba, a baráti társaságba, és a koncerteken is érzi, hogy mennyit és hogyan kell játszania. Nagyon elégedettek vagyunk vele.

Puskás Peti: Furcsa belegondolni, hogy miért oszlik fel egy együttes, vagy lép ki valaki egy sikeres zenekarból, és hogy egyetlen ember cseréjétől hogy meg tud változni az egész banda. Nagyon féltem attól, hogy vajon milyen irányba fogunk tovább menni azáltal, hogy egy tag cserélődött, de azt gondolom, hogy Gabi remekül beleilleszkedett a zenekarba. Nagyon jól viszi tovább a The Biebers karakterét és stílusát, emellett új színeket hoz a zenénkbe.
Nyilván még meg kell szoknia a dolgokat, de úgy érzem, hogy már most abszolút érzi a színpadi mozgást, az összhangot köztünk, és bátran játszik: méghozzá azt, amit játszania kell ebben a zenekarban. Számunkra fontos, hogy nagyon funky legyen egy-egy koncert, de emellett az is, hogy minden pregnánsan, tűpontosan ott legyen a helyén. Persze megvannak azok a pici helyek, ahol viszont el lehet szállni és meg lehet kicsit villantani azt a tudást, ami Gabi kezében egyébként ott is van.

KULTer.hu: Nemrég megjelent a legújabb videoklipetek, amely az Itt és Most című dalhoz készült, s a győri rendezésű Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hivatalos dala lett. Mit jelent számotokra ez a felkérés?

Puskás Peti: Ez egy óriási dolog, hiszen egy nemzetközi fesztiválról van szó, ahol a nyitóünnepségen tízezren lesznek, és egy világsztár fog fellépni utánunk. Külföldi sportolók vesznek majd körül minket, és mi reprezentáljuk a magyar popzenét. Szerencsére többször is kaptunk olyan pozitív kritikát, hogy nemzetközi szinten zenélünk, a dalaink úgy szólalnak meg. Mindemellett azt gondolom, mégiscsak egy ilyen felkérés az igazi visszajelzés erre. Emiatt ez egy hatalmas kihívás számunkra, és nagyon bízunk benne, hogy meg fogunk felelni. Sok munkánk volt vele és még lesz is, hiszen ez nagy felelősséggel jár. Hihetjük azt, hogy jók vagyunk és nem csak a magyar rajongóknak tetszik a zenénk, de bele is sülhetünk, hogy mégsem nemzetközi színvonal az, amit játszunk, csak a mi kis kertünkben tűnik annak. Én nagyon bízom benne, hogy nem ez fog bebizonyosodni.

KULTer.hu: 2012. júniusában debütált az első dalotok, a Dance, és idén már az 5 éves évfordulóját ünnepelhetitek. Milyen álmaitok, terveitek voltak akkor a zenekarral, és mit mondanátok most? Mekkorát fordult az élet a zenekarral az évek alatt?

Puskás Dani: Egyrészt meglepő az, hogy 5 évesek vagyunk, nem nagyon tartottuk ezt számon, nekünk a tényleges The Biebers 2014 óta él, amikor már volt zenekarunk. 2012-ben óriási meglepetés volt, hogy a Dance bekerült a rádióba, de akkor még semmiféle reményt nem fűztünk hozzá, hogy ebből bármi komolyabb lesz. Csak csináltunk egy dalt Petivel, amiben jól éreztük magunkat, és elhívtuk Kemont is, hogy énekeljen benne egy kicsit. Aztán beadtuk, és lett belőle valami, de utána egy évig nem is csináltunk semmit a projekttel – akkor jött a Sorry, és ezután kezdett el nagyon komolyan foglalkoztatni minket ez a zenekar. Ki kellett találnunk, hogy mit is akarunk az egésszel kezdeni, mivel semmiféle tervünk nem volt előtte a The Biebers-szel kapcsolatban. Az ezt követő egy-két évben gyorsan felpörögtek a dolgok, utána pedig már olyan reményeink voltak, hogy a Belvárosi Fesztiválon fogunk játszani a nagyszínpadon, szerettünk volna a Szigetre is eljutni. Szerencsére eddig minden sikerült, amit elterveztünk, és nagyon hálásak vagyunk. Most pontosan ezt a nemzetközi színvonalat szeretnénk megütni, ezen dolgozunk.

Puskás Peti: Olyannyira nem volt elképzelésünk ezzel a dologgal kapcsolatosan akkoriban, hogy nekem például 2012-ben kijött a Csillagok című klipem, szólóban indultam az Eurovízión és utána is jelentek meg saját dalaim. Közben már ment persze a Dance, és jópofa dolognak tartottam, hogy megy egy olyan számom a rádióban, amiről nem is tudják, hogy énekelek benne. Inkább a Sorry sikere lepett meg, annál éreztük azt, hogy talán ezzel kezdenünk kéne valamit. Az első koncert előtt volt egy kis nyomás rajtunk, mert szerettünk volna úgy zenélni, hogy az emberek megnézzék, és azt mondják, ez élőben is egész jó, nem pedig azt, hogy elég rádión meghallgatni minket. Emiatt nagy kihívás volt, de imádtuk a kezdetektől fogva.

KULTer.hu: Hamarosan indul a fesztiválszezon, amikor egymást érik a fellépéseitek. Mit vártok legjobban ebben az időszakban?

Puskás Peti: A szezont magát várjuk nagyon, mert teljesen más érzés, mint amikor egy klubban zenél az ember. Az sokkal személyesebb, láthatjuk az emberek arcát, nem úgy, mint amikor hatalmas tömegek előtt állunk színpadra. A fesztiválokon fellépni óriási élmény, ilyenkor megérzed azt, milyen erő van abban, amikor több ezer ember egyszerre lélegzik, táncol, őrjöng, ettől teljesen padlót fogunk.

A fotókat Dancs Enikő Bianka készítette.

Barna Borbála

szerző: Barna Borbála
honlap e-mail
Barna Borbála 1990-ben született, Balmazújvároson nőtt fel. A Debreceni Egyetemen andragógiából szerzett BA diplomát, művelődésszervező szakirányon - majd a Kodolányi János Főiskolán idegenforgalmi szakmenedzser szakot végzett el. Jelenleg Budapesten él, és szabadidejét főként kulturális eseményeken tölti, illetve ezekről ír.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum