KULTer.hu - Átadták az utcai könyvszekrényt Debrecenben
89852
post-template-default,single,single-post,postid-89852,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Átadták az utcai könyvszekrényt Debrecenben

Átadták Debrecen első utcai könyvszekrényét június 7-én, a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok nulladik napján az Ady parkban. A Könyvsziget – KöSzi nevet viselő új olvasói találkozási pont bárki számára elérhető, a köteteket szabadon lehet hozni és vinni.

nyitott közösségi könyvespolc lényege, hogy kötetlenül cserélhessenek olvasmányokat a város lakói, és így egy közösségi tér jöhessen létre, ahol az olvasott élményeket is át lehet beszélni. A projekt legfőbb célja az olvasásnépszerűsítés, a környezettudatos szemléletformálás és a közösségfejlesztés.

A kezdeményezést civil szervezetek, a Művésztér Egyesület, a Debreceni Moly Klub (DMK) és a Rotaract Club Debrecen Főnix indították útjára és vezényelték a folyamatot a város önkormányzatának támogatásával. Utóbbi egymillió forinttal járult hozzá a könyvszekrény megépítéséhez. A szekrényben elhelyezett gyűjtemény gyarapodásához bárki hozzájárulhatott, a műveket a szervezők válogatták ki.

Hosszú idő telt el az ötlet megszületése és a megvalósulás között, ezalatt pedig több közösségi döntés született a projekt kapcsán. Szavazás alapján dőlt el, hogy hol állítsák fel a becsületkönyvtárat, illetve az is, hogy mi legyen annak a hivatalos megnevezése. A KöSzinek már saját Facebook-oldalt is létrehoztak, ahol a körülötte történő eseményeket követni lehet. Terveznek az új helyszínhez a későbbiekben egyebek mellett író-olvasó találkozókat, felolvasásokat és gyermekprogramokat is.

Hasonló irodalmi helyszínekkel nemcsak számos más országban, hanem hazánk több városában is találkozhatunk. Hogy csak néhány magyar helyszínt említsünk, kölcsönözhetünk utcai könyvtárból műveket Budapesten, Nyíregyházán, Szolnokon, Veszprémben, Balatonfüreden, Kecskeméten, Zalaegerszegen, Cegléden, Szegeden, és most már Debrecenben is.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum