KULTer.hu - Díjesővel zárult a Csokonai évada
89922
post-template-default,single,single-post,postid-89922,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Díjesővel zárult a Csokonai évada

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Csokonai Színház, ahol Ráckevei Anna igazgató a színház szakmai munkáját értékelte, majd átadták az évad végi díjakat. Majzik Editet, Sárközi-Nagy Ilonát, Kiss Gergely Mátét, Rózsa Lászlót és Wagner Lajost két-két elismeréssel jutalmazták.

Nívódíj

Ebben az évadban Sárközi-Nagy Ilonának, Madák Zsuzsannának és Mercs Jánosnak ítélték oda a díjat. (Madák Zsuzsanna a zalaegerszegi színház Tantermi Deszka programjának szakmai vezetője; a Csokonai Színház osztálytermi színházi nevelési előadásainak, a Verona, 1301 és a Jeruzsálem írója, rendezője.)

Rubányi Vilmos-díj és Neményi Lili Vándorserleg

A színház zenei elismeréseinek egyikét, a Rubányi Vilmos-díjat tapasztalt, míg a Neményi Lili Vándorserleget fiatal énekes kaphatja meg. A Rubányi Vilmos-díjat Wagner Ferenc (A varászfuvola Öreg papja, a Bánk bán Tiborca), míg a Neményi Lili Vándorserleget Donkó Imre (A varászfuvola Papagenója és a Bánk bán Biberachja) kapta.

A Kardoss Géza Alapítvány különdíja

A különdíjat az egykori debreceni színész lánya alapította. Ez az egyetlen olyan évad végi díj, amelynek odaítéléséről a színház művészei döntenek. Idén Rózsa Lászlóra szavaztak a kuratóriumi tagok – Bódi Marianna operaénekes, Bakota Árpád és Mercs János színművészek.

Ígéretes pályakezdő-díj: Rózsa László
Tamus István grafikusművész különdíja: Papp István, Dánielfy Zsolt, Kiss Gergely Máté, Wagner Lajos
Komiszár János festőművész különdíja: Majzik Edit
Debreceni Kőr Dáma Egyesület különdíja: Majzik Edit
Foto Art díj: Sárközi-Nagy Ilona
Thália nyakkendője: Kiss Gergely Máté
Csanak József-díj: Gemza Melinda, a Csokonai Ifjúsági Program vezetője
Láthatatlan segítő-díj: Homonna Nóra rendezőasszisztens, Tóth Tünde gazdasági ügyintéző

A 2016/2017-es évadban, 2017. június 6-ig 357 előadáson több mint 80 ezer (80.628) nézője volt a Csokonai Színháznak. Szintén eddig az időpontig 13.474-en váltottak bérletet. A színház telítettsége az előadásokon átlagosan csaknem 90%-os volt. A legtöbbet játszott produkció két gyermekelőadás: a Hessmese, valamint A kisfiú meg az oroszlánok (18-18 előadás) volt. A XI. DESZKA Fesztivál előadásait csaknem négyezren látták, ami kiemelkedő, 93%-os nézettséget jelentett. A színház épületének rekonstrukciója 2018 augusztusában kezdődik több mint 6 milliárd forintos beruházással.

A Csokonai Színház évadértékelőjének további részletei:

  • A Csokonai idén először csatlakozott a Színházak Éjszakája programsorozathoz.
  • Sikeres vendégszereplések: Ravenna Fesztivál Ősz Trilógiája programsorozat (Olaszország), Norvégia, Vidéki Színházak Fesztiválja (Thália Színház), Primavera Fesztivál (Magyar Állami Operaház), XXVI. Festum Varadinum (Nagyvárad), Pécsi Országos Színházi Találkozó, hamarosan pedig a Bartók Plusz Operafesztivál (Miskolc).
  • Az évad egyik legjelentősebb eredménye a CSIP sikere; a két színházi nevelési előadás (a Verona, 1301 és a Jeruzsálem) alkotói századjára jutottak el a különböző iskolák osztálytermeibe.
  • Társadalmi szerepvállalás: karácsonykor műsorral és saját készítésű süteménnyel lepték meg színésznők a debreceni Immanuel Otthon hatvan lelkes diákját.
  • 45 érvényes pályamunka érkezett a Debrecen Város Önkormányzatával és a Tiszántúli Református Egyházkerülettel közösen kiírt, a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett nyílt pályázatra (eredményhirdetés: 2017. június 19.).
  • Két új taggal bővül a Csokonai Színház társulata: Kovács András és Kránicz Richárd idén végeznek a Kaposvári Egyetem Színművészeti Karán, és a jövő évadtól szerződnek a színházhoz.
KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum