KULTer.hu - Így még nem láttad a Harry Potter-könyveket!
90229
post-template-default,single,single-post,postid-90229,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Így még nem láttad a Harry Potter-könyveket!

A világ 20 évvel ezelőtt, június 26-án találkozhatott először Harry Potter történetével, a nemes évfordulót pedig mindenütt készülnek megünnepelni a rajongók. A ShopAlike nemzetközi csapata is kivette a részét ebből: készítettek egy infografikát, melyben a sorozat köteteit különleges megvilágításból elemezték.

Az infografika öt szempont alapján merül el J. K. Rowling könyveiben, azt vizsgálva, hogy az egyes szavak, szereplők hányszor szerepelnek leírva a kötetekben. Megtudhatod, hogy a kedvenc karaktereid mikor bukkantak fel először a könyvekben, mely mágikus lények dominálnak az egyes kötetekben, mik a legtöbbet említett varázsszavak, hányszor találkozhatunk mágikus tárgyakkal, valamint hogy a jó tényleg győzedelmeskedett-e a gonosz felett.

Az elemzés eredetileg angol nyelven készült az Amazon Kindle alkalmazáson keresztül. A magyar verzióban a szinonimák miatt másképpen, más arányban fordulhatnak elő a szavak, de a lényegen ez nem változtat.

A legtöbbet használt varázsigék

Az első grafikán azt láthatjuk, hogy a 20 legnépszerűbb varázsige hányszor jelent meg az összes kötetben; 140 említéssel egyértelműen az Expecto Patronum vezet. A főbenjáró átkok közül az Imperius 49, valamint a Cruciatus Curse 39 felbukkanással szintén az élmezőnyben végzett. Az összes közül a legsúlyosabb átok, az Avada Kedavra 24-szer is előjön a könyvekben, a hétköznapi varázsigéket az Invito (34) vezeti, aminek segítségével a kívánt tárgy az elvégző elé kerül, a szobrokat és a lovagi páncélokat életre keltő Piertotum pedig csak háromszor tűnt fel.

Karakterek idővonalon

Az idővonalon az látható, hogy a történetben mikor találkozhattunk először az egyes szereplőkkel, valamint hányszor említették őket a keresztnevükön, vezetéknevükön, vagy a kettőt ötvözve. A rutinos olvasók pontosan tudják, hogy rögtön a történet legelején találkozunk Harry-vel, Dumbledore-ral, McGalagony professzorral, Hagriddal és Piton professzorral is, de természetesen Ron, Hermione, Draco és Neville is hamar felbukkan. Habár az első kötet a leggazdagabb a karakterek tekintetében, néhány népszerű szereplő, mint Cedric, Luna vagy Rita Skeeter később bukkannak fel. Azon bizonyára senki sem lepődik meg, hogy a három legtöbbet emlegetett hős Harry (19.018), Ron (6.495) és Hermione (5.457), az viszont már érdekesebb, hogy a Sötét Nagyúr neveinek különböző változatait hányszor olvashatjuk. Voldemortként 1.253-szor, „Tudjuk Ki”-ként 124-szer, Tom Riddle néven pedig 245-ször beszéltek a főgonoszról.

Mágikus lények

A harmadik grafikán 15 népszerű mágikus lényt láthatunk, valamint azt, hogy melyik könyvben töltöttek be meghatározó szerepet. A negyedik kötetet a sárkányok, a másodikat a szellemek, a záró részt pedig a koboldok uralták. Hazánk (már ha beszélhetünk egyáltalán ilyenről egy fikciós regény során) a Tűz Serlege című könyvhöz kapcsolódik a legjobban, hiszen itt találkozhatunk a Magyar mennydörgővel, ami az egyik legveszedelmesebbnek tartott sárkányfaj.

Mágikus tárgyak

A mágikus tárgyak mindig is kulcsszerepet játszottak a könyvekben, gondoljunk csak bele, meddig jutottak volna a szereplők például a tekergők térképe vagy Griffendél Godrik kardja nélkül, akár a horcruxok vagy a halál ereklyéinek keresése közben. Az alábbi grafikában az látható, hogy az egyes varázslatos tárgyakat hányszor említik a könyvekben, azok pontos nevén, vagy arra utalva.

Jó vs. Gonosz

Az infografika utolsó részében 30 pozitív és 30 negatív jelentésű szó összehasonlítását láthatjuk. A történet kimenetelével természetesen mindannyian tisztában vagyunk, az viszont most kiderülhet, hogy valóban a jó dolgokról esett-e több szó. A végső győzelemig vezető úton rengeteg viszontagság érte a szereplőket, így a vizsgált szavak 59,2%-a a sötét oldalhoz köthető, pozitív szavakat pedig 40,8%-ban emlegettek.

Harry Potter története rengeteg fiatal és akár idősebb olvasónak lett meghatározó élmény, sokan ezeknek a köteteknek köszönhetően szerették meg az olvasást. A 20 éves évforduló és az infografikában olvasható adatok hatására pedig hátha ismét előkerül J. K. Rowling egy-két könyve a polcról.

Az összeállítás eredeti oldala ide kattintva érhető el.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. feb. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum