KULTer.hu - Tízezreket érdekel itthon a kortárs művészet
90059
post-template-default,single,single-post,postid-90059,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Tízezreket érdekel itthon a kortárs művészet

Több mint 40 ezren voltak kíváncsiak a Trafó programjaira, 2.800-nál is többen a kiállításokra, így a 2016/2017-es évadot 90%-on felüli látogatottsággal zárta az intézmény. Újdonságokban és kísérletezésben most sem volt hiány, 12 ősbemutató, 45 külföldi előadás, 18 koncert valósult meg.

Az emlékezetes évad az előadóművészet közel minden területéről vonultatott fel külföldi világklasszisokat, hazai nagyágyúkat és fiatal alkotókat, több produkció pedig nemcsak a hagyományos színházi keretekből, hanem a Liliom utcai épületből is kilépett. Sokrétű és összetett missziójának a Trafó minden tekintetben eleget tett.

A kortárs művészetek háza vendégül látta többek között Peter Brookot, a sztár Milo Rau ruandai népirtásról és propagandáról szóló előadását, valamint Sharon Eyal androgün erotikával fűszerezett, technóra pulzáló koreográfiáját. A tavaszi időszak egyik legmeghatóbb előadása Jérôme Bel Gala című darabja volt, mely a következő évadban is megtekinthető lesz.

Az intézmény nemcsak előadásaival nyitott újabb kapukat a nemzetközi kortárs előadóművészeti színtérre, de workshopokat is szervezett fiatal magyar művészek és diákok számára, akik neves rendezőktől és koreográfusoktól tanulhattak.

Bővült a tavaly útjára indult újcirkusz workshopsorozat profilja. Ezúttal nemcsak hátrányos helyzetű gyerekek vehettek részt szociális cirkuszi képzésen, hanem profi magyar cirkuszosoknak is tartottak foglalkozásokat a Trafóban vendégeskedő társulatok.

A 2016-os év legújítóbb, legjobb koreográfiájáért járó Lábán Rudolf-díjat Hód Adrienn és Horváth Csaba nyerték el, Angelus Iván a Budapest Tánciskola alapítója és művészeti vezetője pedig Eck Imre-díjban részesült.

A legjelentősebb, magyar alkotókhoz köthető esemény idén a Nextfeszt volt, amelyet második alkalommal rendezett meg a Trafó. Az újító, fiatal hazai alkotók három hétre igazi fesztiválhangulatot teremtettek januárban. Nemcsak színházi, táncos és zenei események zajlottak a Nexten, hanem irodalmi, filmes és képzőművészeti programok is gazdagították azt.

A Trafó Galériában 6 kiállítás valósult meg az évadban, melyek közül Péli Barna Hangszigetelt Zoltán 9. című tárlata váltotta ki a legnagyobb érdeklődést.

A kortárs művészet idén kinőtte a Trafót: menekült művészek alkotásai kerültek fel a 4-es és a 6-os villamosra, színházat vittek a Kilián laktanyába, a Frankenstein terNv egy elhagyott csemegeüzletben kelt új életre, a Soharóza pedig Benjamin Vandewalle és Yoan Durant hangkoreográfiáját a régi Óbudai Harisnyagyárban járta el. A fesztiválokat sem kerüli el a kortárs művészet, a Kolorádó után a Bánkitóra is kirándul a Trafó.

A következő évad hasonlóan sokszínű programmal kecsegtet, táncosok partnerévé lép elő a mesterséges intelligencia, színpadra lép egy robot, Ördög Tamás ismét a Nagyteremben rendez, Vajdai Vilmos legendás Utas és holdvilág című hangjátéka pedig egy ötórás playback színházban kel életre. A programok jelentős része már felkerült a Trafó honlapjára, és lehet jegyeket, bérleteket váltani az előadásokra.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum