KULTer.hu - Vakációzz te is az űrben!
90259
post-template-default,single,single-post,postid-90259,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Vakációzz te is az űrben!

Másfél év Föld körüli keringés után visszatér Budapestre a világ legnagyobb utazó „űrgyűjteménye”, a NASA és az űrrepülés történetét feldolgozó Gateway to Space kiállítás. Az emberiség legnagyobb kalandját végig kísérő expó július 1-től szeptember 11-ig látogatható a Millenárison, ezúttal azonban nagyobb interaktív teret és több játékot kínál a látogatóknak.

„Hatalmas közönségsiker övezte és több tízezren látták tavaly év elején az űrkutatás múltját, jelenét és jövőjét bemutató Gateway to Space kiállítást, azonban sokan jelezték, hogy lemaradtak róla” – mesélte Illés Gabriella, a kiállítás hazai producere. Ezért döntöttek úgy, hogy hosszas tárgyalások után újra visszacsalogatják Magyarországra a ritkaságokat bemutató űrexpót.

Az 1865-ben megjelent Utazás a Holdba című regényben három férfi egy ágyúhoz hasonló szerkezetből kilőtt járművel szeretett volna eljutni a Holdra. Innen indul a fantasztikus űrkiállítás, s tart a Mars-expedícióig, közben pedig végig kíséri az űrkutatás legizgalmasabb állomásait.

A kiállítás – egyebek mellett – megmutatja, hogyan tudnak létezni az űrhajósok a szélsőséges időjárási körülmények között, az érdeklődők „testközelből” is megismerhetik, milyen volt a Szojuz űrhajó belseje, milyen a Nemzetközi Űrállomás, láthatják a holdkompot, az Apollo űrhajórendszer azon részét, mely a kétfős legénységet az anyaűrhajóból a Hold felszínére és onnan visszajuttatta, vagy az orosz MIR űrállomást, ami 1986-tól 1997-ig keringett a Föld körül.

A tavalyi kiállításhoz képest idén nagyobb teret kap az interaktív rész, ahol különböző szimulátorokon keresztül tesztelhetik magukat a látogatók, hogy milyen pilóták lehetnének. Speciális, úgynevezett zéró gravitációs géppel kóstolhatnak bele az űrbéli létbe, továbbá kipróbálhatják, hogy milyen az űrben szerelni és miféle nehézségekkel kell ott még megküzdenie az embernek.

Borítókép: NASA

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum