KULTer.hu - Egy út ezer története
91039
post-template-default,single,single-post,postid-91039,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Egy út ezer története

Watling Street címmel írt könyvet John Higgs arról az Angliát átszelő ősi útról, amely a Canterbury meséktől a Star Wars-ig számtalan történetet ihletett meg.

Ez az út már az újkőkorban is északnyugati-délkeleti irányban vezetett ott, ahol ma a wales-i Anglesey-től Angliába, Doverbe az A2, majd A5 autópálya tart. Időközben használták a rómaiak, majd a középkorban egyike volt a négy királyi országútnak. Úgy tűnik, mindig is fontos szerepet töltött be, és már az eredetét is mítoszok borítják. A történet szerint az utat Belinus, a britonok királya építtette, akinek mitikus alakja a pogány napisten Belenus-hoz kötődik.

A Watling Street azóta is évszázadokon keresztül ihletett történeteket, szinte nincs olyan alakja a brit irodalomnak, akihez ne lenne ilyen vagy olyan módon köthető. Geoffrey of Monmouth a tizenkettedik században arról írt, hogy a fiatal Merlin sárkányai hogyan rombolták le Vortgern tornyát Dinas Emrys-ben, ami már a rómaiak érkezése előtt az úton feküdt. Ezen az útvonalon zarándokoltak Chaucer alakjai a Canterbury mesékben, és Robin Hood terveinek is színhelyül szolgált egy középkori balladában. De elhajtott itt James Bond is a Holdkeltében.

A filmek sem maradnak ki John Higgs könyvéből. Az A5-ös mellett állnak London külvárosában az Elstree Stúdió épületei, így az ott forgatott vagy utómunkázott filmek is összekapcsolhatók a Watling Streettel, ilyen A Birodalom visszavág is. Doctor Who pedig az út több pontján felbukkant már különböző történelmi korokban a sorozat évadai során. Legközelebbről talán Thomas Middleton színdarabja köthető az úthoz, ami a nevében is viseli azt, ez a The Widow of Watling Street.

A John Higgs könyvében szereplő út átszeli az országot és sok jelentős pontot köt össze, ezért köthető hozzá ilyen sok történet – amihez a naponta átutazó százezrek hozzátehetik a magukét.

Forrás: BBC, kiemelt kép: Peter Mackenzie

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum