KULTer.hu - Krasznahorkai is a Strega-díj esélyese volt
90718
post-template-default,single,single-post,postid-90718,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Krasznahorkai is a Strega-díj esélyese volt

Jenny Erpenbeck nyerte a Premio Strega Europeót, amely díjat a XVI. Nemzetközi Római Irodalmi Fesztiválon adtak át a Massenzio Bazilikában. A Strega-díj Európai kategóriájában Krasznahorkai László is esélyes volt a Sátántangóval.

Jenny Erpenbeck a magyarul Megy, ment, elment címen olvasható Gehen, ging, gegangen regényéért kapta a negyedik alkalommal kiosztott elismerést. A díjért 3.000 eurót nyert el, amit Beatrice Covassi, az Európai Bizottság olaszországi képviselője adott át, illetve ettől az évtől a mű fordítója (ebben az esetben Ada Vigliani) 1.500 eurót vihet haza, amit az Olasz Írók Szövetsége (FUIS) ítélt oda.

A Strega-díj európai irodalmi kategóriájában 5 jelölt közül választották ki a végső nyertest. A regények, melyeket nemrég fordították olaszra, különböző nyelvterületekről és kultúrákból származnak, s hazájukban fontos nemzeti díjakat nyertek el korábban.

A nyertes mellett a jelölt művek közt volt Krasznahorkai László Sátántangó című műve, Mathias Enard Bussola, Jonas Hassen Khemiri Tutto quello che non ricordo és Ali Smith L’una e l’altra című alkotása is.

A 71. Premio Strega főkategóriájában, tehát nem az európai mezőnyben, Paolo Cognetti került ki nyertesként Le Otto Montagne – The Eight Mountains című regényével, ami azt jelenti, hogy idén az övé a legrangosabb olasz irodalmi díj. Ugyanennek a kategóriának a második helyezettje Teresa Ciabatti lett (La Più Amata – The Most Loved), míg Wanda Marasco (La Compagnia delle Anime Finte’ – The Company of Fake Souls) a harmadik helyen végzett.

Forrás: Premio Strega / Retenews24, borító: Hpschaefer

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum