KULTer.hu - Lekerül a lepel a Golgotáról
90937
post-template-default,single,single-post,postid-90937,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Lekerül a lepel a Golgotáról

Levetette a leplet a Golgotáról Pákh Imre, így Munkácsy Mihály trilógiájának harmadik darabja állandó jelleggel látható lesz a debreceni Déri Múzeumban.

Pákh Imre a Kúria legújabb döntésének tudatában tette láthatóvá ismét a festményt, s egyelőre nincs is szándékában visszatenni rá a leplet, mivel jelen állás szerint igazat vagy részben igazat adott neki a bíróság – mondta el a Magyar Időknek.

A Kúria hatályon kívül helyezte a Golgota védetté nyilvánításáról szóló per jogerős ítéletét, amely döntésben az elsőfokú bíróság új eljárás lefolytatására kötelezte. A kulturális javak védetté nyilvánítása iránti eljárásban hivatkozott visszaviteli kötelezettség intézményét a közjog szabályozza, így az nem azonos a letéti szerződéshez kapcsolódó visszaadási kötelezettséggel – írták közleményükben.

Munkácsy Mihály Golgota című festményét a külföldi tulajdonosok 1991 novemberében szállíttatták Magyarországra az Egyesült Államokból; a mű letéti szerződés alapján a restaurálását követően a debreceni Déri Múzeumba került. A festményt 2003-ban vásárolta meg a felperes Pákh Imre, aki az Amerikai Egyesült Államok állampolgára. A felperes és a magyar állam képviselői között a festmény megvásárlásáról tárgyalások folytak, melyek nem vezettek eredményre. Az elsőfokú kulturális örökségvédelmi hatóság 2015. június 8-án hivatalból védetté nyilvánítási eljárást indított, miután Pákh Imre előző nap bejelentette, hogy a festményt elszállíttatja a múzeumból.

Az elsőfokú hatóság határozatában a Golgotát védetté nyilvánította és rögzítette, hogy eladása esetén a magyar államot elővásárlási jog illeti meg, valamint hogy az alkotás csak a hatóság engedélyével vihető ki az ország területéről.

A műgyűjtő üzletembernek jelenleg nincs szándékában eladni a Golgotát, de ez nem jelenti azt, hogy egy hónap múlva nem fog valaki jelentkezni. „A Golgota egy különleges kép, amely vonzza a gazdag gyűjtőket, ha elhagyja Debrecent és ki van állítva például Budapesten vagy Bécsben. A potenciális vevők azonnal tesznek egy ajánlatot, amint meglátják a saját szemükkel” – jegyezte meg.

Pákh Imrének jelenleg nincs kapcsolata a festmény állami tulajdonba vételén korábban munkálkodó Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjával, de ez nem jelenti azt, hogy a magyar állam más szervével nem tárgyal a kép jövőbeni sorsáról. „A Golgota helye Debrecenben van a trilógia tagjaként, azért vettem meg az előző tulajdonostól, aki tényleg el akarta adni egy amerikai gyűjtőnek, a vétellel ezt gátoltam meg” – tette hozzá Pákh Imre. A Kúria kedden bejelentett döntése kapcsán megjegyezte: jogászai jelenleg vizsgálják a határozatot és annak várható következményeit.

Forrás: Magyar Idők / MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum