KULTer.hu - Minden idők legzseniálisabb plakátjai
91307
post-template-default,single,single-post,postid-91307,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Minden idők legzseniálisabb plakátjai

Elérhetővé tette gyűjteményének egy részét, összesen 222 posztert a grafikus dizájn „aranykorából” a Minneapolis College of Art and Design (MCAD). Az Art of the Poster 1880–1918 című összeállításhoz a Flickr-t használták online archívumként.

Az MCAD ezzel a lépéssel tovább bővítette az interneten ingyenesen megtekinthető művészeti alkotások tárházát, ugyanis a Guggenheim Múzeum nemrég festményeket, fényképeket, installációkat, szobrokat, filmeket/videókat tett ugyancsak online elérhetővé, a Metropolitan Múzeum pedig művészeti könyveket.

A grafikus dizájn „aranykorának” a századfordulót, más néven La belle époque-ot tekinthetjük, ugyanis ekkor lettek egyre népszerűbbek a litográfiák, azon belül is a cinklemezekkel elkészíthető színes nyomatok. Ez az időszak olyan, mára klasszikus posztereket szült, mint Alphonse Mucha, Jules Chéret vagy Henri de Toulouse-Lautrec emblematikus munkái.

„A késő tizenkilencedik században a litográfusok tömeggyártott cinklemezeket kezdtek használni a nyomtatáshoz a kőlemezek helyett” – olvasható a Flickrre írt bevezető szövegben. „Ez a fejlesztés tette lehetővé, hogy egyszerre több lemezt készítsenek elő, mindegyiket különböző színű tintával, és hogy ezeket a tintarétegeket nem sokkal egymás után ugyanarra a papírra vigyék fel. Ezentúl gyorsan, alacsony áron állíthattak elő posztereket, több színben és méretben.”

A művészek és a közönség is kedvelték a századforduló idején az élénk színeket, a stílusos tipográfiát és a poszterek kortárs témáit. Ma ezeket a darabokat modern mestermunkáknak tekintik, habár akkoriban a többségük reklámcélra született, éttermektől és kabaréktól kezdve a cigarettán és alkoholon keresztül a háborús toborzásig mindent hirdettek velük.

Eredeti kereskedelmi céljuk ellenére a korszak poszterei fontos szerepet játszottak abban, hogy a grafikus dizájn saját jogán művészeti formává vált. Az MCAD szerint ezek közül a művészek közül soknak a neve már ismert volt a festészet vagy az építészet terén. Munkáikkal sikeresen „hidalták át a szépművészet és a populáris vizuális kultúra közötti szakadékot, és még azoknak is bemutatták az innovatív modern dizájn példáit, akik sosem jártak múzeumba vagy galériákba”.

A válogatott gyűjtemény reprói a Flickr-ön megtekinthetők és jó minőségben letölthetők. Az MCAD többi albuma is érdekességeket kínál a böngészőknek, bécsi képeslapok vagy a párizsi La Gazette du Bon Ton illusztrációi is megtalálhatóak itt online formában.

Forrás: My Modern Met, borítókép: Flickr

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. máj. >>
hkscpsv
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum