KULTer.hu - Női nézőpontok az Urániában
90471
post-template-default,single,single-post,postid-90471,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Női nézőpontok az Urániában

Élik az életüket – Női nézőpontok címmel idén nyáron is tematikus filmválogatással jelentkezik az Uránia Nemzeti Filmszínház. A július 6-án induló és augusztus 2-ig tartó sorozat keretében tizenkilenc különleges film kerül vászonra a közelmúltból. A legkülönfélébb műfajokat és történeteket felvonultató alkotásokat a női szál fűzi össze.

A filmek négy téma köré csoportosíthatók. Az elsőbe olyan művek sorolhatók, amelyekben az apákhoz, a családhoz, a hagyományhoz fűződő ambivalens viszony dominál. Ilyen a Toni Erdmann, amelyben egy apa nevetséges, de megható kísérletet tesz arra, hogy megmentse lányát a karrierjébe való beleszürküléstől. A Határidős esküvő hősnője annak ellenére sem hajlandó lemondani az esküvőjét, hogy vőlegénye váratlanul felbontja az eljegyzést. Az Őrült boldogság két hősnője egy elmegyógyintézetnek berendezett vidéki kastélyban találkoznak. Bizarr alaphelyzetű történet az Elválaszthatatlanok, melynek két hőse a sziámi ikerpár, s drámai apa-lánya kapcsolat tárul fel az Amy Weinhouse életét feldolgozó Amyben is.

A válogatás következő csoportjában egy titok, azon belül is a múlt valamely nagy rejtélye mozgatja a történeteket. A kertész titkában egy fiatal újságírónő az esküvőjén egy csecsemőt talál a mosdóban, akinek 16 év múlva segít szülei felkutatásában. A stylist Kristen Stewart által alakított főhősnője szellemi úton próbál kapcsolatba lépni fiatalon elhunyt fivérével, ami úgy tűnik, sikerül is. A Julieta egy középkorú nő története, aki egy váratlan találkozás hatására eltűntnek hitt lánya és saját ifjúkori önmaga nyomába ered. Az Én és a mostohám című filmben egy negyvenes nő ajtaján kopogtat apjának a volt szeretője. A Bigger Splash-ben egy ünnepelt rocksztár ifjú barátjával a Földközi-tengerre utazik, ám nyugalmukat kibillenti egy régi barát felbukkanása, és A remény receptje című japán alkotás szereplői is változást hoznak egymás életébe.

A filmek következő csoportja olyan nőkről szól, akiknek beleszólt a sorsukba a történelem. A Menedék című életrajzi dráma igaz történet alapján készült a varsói állatkert igazgatójának feleségéről, aki a második világháborúban százakat mentett ki a gettóból. Az Ártatlanok című dráma egy apácakolostor orosz katonák által megbecstelenített lakóinak lelki és testi gyötrelmeiről szól. A második világháború korába tekint vissza az Egy német sors című dokumentumfilm is, amelyben az egyik utolsó hiteles szemtanú, egy Goebbels mellett dolgozó titkárnő mesél az életéről és a XX. századi történelem náci alakítóiról. Egy vallomásra, Jackie Kennedy visszaemlékezéseire épül a Jackie című játékfilm is.

A filmek negyedik csoportja a szerelem és az erotika témáját variálja. A szobalány című dráma a harmincas években, Korea japán megszállása idején játszódik, s szerelmi háromszög alakul ki benne. Az utolsó tangónk című dokumentumfilm a tánc nyelvén beszél a szenvedélyről. A szerelem története egy nagy ívű dráma, amely egy azonos című könyv története: a rég elveszettnek hitt kötet titokzatos módon kerül elő, és összeköti egy fiát kereső idős férfi és egy az anyja magányára megoldást kereső fiatal lány életét. Könyvekhez kötődik az Őrült szerelem című film is, amely annak ellenére, hogy a romantika nagy német költőjéről, Heinrich von Kleistről szól, éppen a romantika természetét, a „halálos szerelem” paradigmáját teszi ironikus elemzés tárgyává.

A vetítések időpontját a filmszínház honlapján lehet megtekinteni.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum