KULTer.hu - „Tudunk ennél többet is!”
91535
post-template-default,single,single-post,postid-91535,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

„Tudunk ennél többet is!”

Interjú a Lukas Graham zenekar tagjaival

Szélvészként söpört végig a világon a Lukas Graham név az együttes 7 Years című dalának megjelenése után, melynek sikere azóta is töretlen: mi sem bizonyítja jobban ezt, mint az 500 milliót jócskán meghaladó megtekintőszám a YouTube-on.

A dán zenekar márciusban már ellátogatott Budapestre, júliusban pedig a Campus Fesztivál húzóneveinek listáját erősítette. A banda debreceni fellépése előtt Lukas Forchhammer énekes-frontemberrel, Magnus Larsson basszusgitárossal és Mark Falgren dobossal beszélgettünk a turnézásról, célokról, szülői tanácsokról – és a gulyásról.

KULTer.hu: Szerte a világon adtatok már koncerteket, idén másodszorra érkeztetek Magyarországra. Van esetleg olyan hely, ahol még nem léptetek fel, de szeretnétek?

Lukas Forchhammer: Ez egy furcsa kérdés, amire csak egy hasonlóan fura válasz van: minden országban jó lenne fellépni, ahol még nem jártunk!

Magnus Larsson: Az egyik legjobb része a munkánknak az, hogy lehetőségünk van ellátogatni ezekbe a lenyűgöző országokba, minden alkalommal, ha új helyen járunk, nagyon izgatottak vagyunk. Magyarországra eljutni csodálatos élmény eddig.

Lukas Forchhammer: Dániában szerintem mindenki eszik gulyást, de mikor legutóbb Magyarországon jártunk, nem volt alkalmunk megkóstolni itt is, úgyhogy most azt ettünk ebédre és vacsorára is!

KULTer.hu: Megérte a várakozást?

Lukas Forchhammer: Igen, nagyon is!


KULTer.hu: Mit szerettek legjobban a turnézásban?

Lukas Forchhammer: Azt hiszem, az a legjobb része, hogy – habár turnéra menni elég költséges – az ember sokkal egyszerűbben élhet.

Mark Falgren: Számomra az, hogy bejárhatom a világot, a barátaimmal utazhatok: nagyon szép módja ez az életnek.

Magnus Larsson: Ha nyaralni megy az ember, akkor mindig turistaként látogatja meg az országokat. De ha zenészként utazik, az valahogyan más, amiatt, ahogyan érezzük magunkat az adott helyen. Ez az, amit nagyon szeretek benne.

KULTer.hu: Említettétek egy interjútokban, hogy nem a hírnév és a siker miatt zenéltek, hanem azért, mert szeretitek ezt csinálni. Ennek ellenére van olyan célotok, amit szeretnétek elérni?

Lukas Forchhammer: Nem szeretném sohasem így hangosan kimondani se a saját céljaimat, se az együttesét. Hirtelen túlságosan meghatározott lesz az egész. Szerintem az a legszebb a zenekarunkban, hogy olyan magasra tesszük a lécet a céljainkkal, amit nem tudunk elérni. Így mindig fejlődhet az ember, mindig próbálkozhat. Úgy érzem, Mark a legjobb dobos a világon, de azt is tudom, hogy ő azt gondolja, hogy lehetne még jobb is. Ezt éreznünk kell belül önmagunkban. Vannak rajongóink, akik azt mondják, mi vagyunk a legjobb zenekar, de a szívünkben tudjuk, hogy tudunk ennél többet is!

Magnus Larsson: Amikor megérkeztünk ide és megtudtuk, hogy headliner zenekar vagyunk ezen a fesztiválon, iszonyatosan meglepődtünk – nagyon új dolog ez még számunkra, és furcsa is.

KULTer.hu: A 7 Years című dalotokban megemlítettél néhány tanácsot, amit a szüleidtől kaptál, azóta pedig te magad is apa lettél. Mi lenne a leghasznosabb vagy a legfontosabb dolog, amit a lányodnak tanácsolnál?

Lukas Forchhammer: Nehéz kérdés, még csak 10 hónapos. Talán azt tanácsolnám, hogy maradjon távol a fiúktól! Komolyra fordítva a szót, azt hiszem, nagyon fontos, hogy hallgasson önmagára. Ez a tanács azonban csak erős gyermekeknek adható, olyanoknak, akik nem tudják, hogy hogyan figyeljenek ösztönösen befelé, nem lehet. Éppen ezért nehéz lenne ezt tanácsolni minden kölyöknek. Azt hiszem, a legfontosabb, amit a lányomnak mondhatok emellett az az, hogy tegye fel az összes kérdést, amit csak akar. Nekem az okozott rengeteg problémát gyermekkoromban, amit féltem megkérdezni a szüleimtől. Mindenre, amit meg tudtam, megoldást kaptam.

KULTer.hu: Mik a terveitek az év második felére?

Lukas Forchhammer: Augusztus végén lesz az utolsó koncertünk ebben az évben, utána elkezdünk új dalokat írni. Zenéket szerzünk és szórakozunk!

A fotókat Fróna Zsanett készítette.

Barna Borbála

szerző: Barna Borbála
honlap e-mail
Barna Borbála 1990-ben született, Balmazújvároson nőtt fel. A Debreceni Egyetemen andragógiából szerzett BA diplomát, művelődésszervező szakirányon - majd a Kodolányi János Főiskolán idegenforgalmi szakmenedzser szakot végzett el. Jelenleg Budapesten él, és szabadidejét főként kulturális eseményeken tölti, illetve ezekről ír.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum