KULTer.hu - A virtuális valóság a galériákban is hódít
91900
post-template-default,single,single-post,postid-91900,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A virtuális valóság a galériákban is hódít

Egy fénylő, arany Jézus-szobor kitárt karokkal, fején töviskoronával lebeg az űrben… Christian Lemmerz A jelenés (La Apparizione) című műve teljesen körbejárható és egészen közelről megcsodálható, ugyanis virtuális valóság (VR) technológiával készült, néhány millióért pedig bárki haza is viheti.

A jelenéssel együtt a Faurschou Alapítvány két VR-művet állít ki idén nyáron Velencében, Olaszországban. A német-dán művész Jézus-szobrát egy háromszor három méteres szobában tekinthetik meg a látogatók, akik a VR-headset –  ránézésre egy szemüvegből és fejhallgatóból álló felszerelés – felvétele után virtuálisan az űrbe kerülnek.

Az olasz galéria persze nem az első a VR-művek kiállítóinak sorában, olyan múzeumokat követ ezzel, mint a New York’s Museum of Modern Art és a Whitney Museum of American Art. A virtuális valóságban készült alkotások egyre több kulturális intézményben jelennek meg, ez a terjedés azonban kérdéseket vethet fel.

Vajon megéri-e a művészeknek egy olyan technológiával kísérletezni, amiről nem tudni, milyen gyorsan évül el? A folyamatos fejlődés miatt valószínűleg már mire kiállítják a művet, több fejlesztéssel elmarad a legújabb lehetőségektől. A Lemmerz-cel együtt dolgozó produkciós cég, a Khora Contemporary megoldása, hogy a hardverrel együtt árulják a műveket, amihez folyamatos frissítési szolgáltatást is mellékelnek.

A virtuális valóság a zene- és filmiparral is osztozik egy aggályon: mivel digitális fájlokról van szó, a szerzői jogok és a kalózkodás érzékeny pontot jelentenek. Problémákat vet fel az is, hogy mivel a VR-művek új jelenséget képviselnek, a műkereskedők is ismeretlen terepen mozognak. Árazásra alig akad precedens, hol videókhoz, hol szobrokhoz igyekeznek mérni az alkotásokat. Paul McCarthy C.S.S.C. Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve című munkájából három példány készült, ezeket egyenként 300 000 dollárért, megközelítőleg 77,6 millió forintért árulják, Lemmerz művéből pedig öt példány érhető el, egyesével 100 000 dollárért, azaz 25,87 millió forintért.

Egy másik végletet képvisel az a lehetséges jövőkép, amely szerint az okostelefon mellett mindenkinek lesz egy VR-headsetje is. Ha ez valóra válna, a virtuális valóságokra építő művek valószínűleg inkább a könyvekhez hasonlítanának, sorozatgyártásban készülnének és az áruk is szélesebb rétegek számára lenne megfizethető.

Forrás: CNN

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum