KULTer.hu - A zene Shakespeare-je volt John Dowland?
91917
post-template-default,single,single-post,postid-91917,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A zene Shakespeare-je volt John Dowland?

Ed Sheeran, a The Smiths és a Joy Division elődje lehetett John Dowland zeneszerző azzal a melankolikus hangulattal, amely az Erzsébet-kori Angliának sajátja volt, és Dowlandnak szinte popsztárstátuszt biztosított.

Egyesek szerint John Dowland lehetett az első modern énekes-dalszerző. Ő tette népszerűvé a lantot, amivel dalait kísérte. Az egyszerű játék az addig uralkodó spanyol madrigálok összetett zenéjét váltotta. Habár idejétmúlt lenne egyenes vonalat húzni tőle a könnyűzenéig, az érzelgős önkifejezés és intenzív stílus a modern popzenét is ugyanúgy fémjelzik.

Az 1563-ban született lantos és zeneszerző botrányok között hagyta el I. Erzsébet, majd a dán IV. Christian udvarát. Ezek nem csorbították hírnevét, melyet a korban divatos, szinte kötelezően melankolikus hangulat megragadása szerzett neki. Az érzelgősségről olyan címek árulkodnak, mint a Burst Forth My Tears vagy a Rest A While You Cruel Cares. Dalait több sikeres kottafüzetben is megjelentette.

A melankolikus hangulatot angol művészek generációi örökölték meg Dowlandtól, így Edward Elgar is. A Joy Division és a The Smiths is a kamasz letargiát képviselték, ahogyan Ed Sheeran a mai tinik életérzését. Tom Waits és Leonard Cohen ezzel szemben annyiban hasonlítanak Dowlandhez, hogy mindhárom művész zenéje elválaszthatatlan a személyiségüktől.

A 16. századi zenész nem egyszer szolgált közvetlen ihletül is. A Dowland Project például jazzfeldolgozásban játssza lantdarabjait, de Benjamin Britten és Parry Grainger zeneszerzők is újragondolták őket. Sting még egy Tudor-pincében is elénekelte az In Darkness Let Me Dwell című dalt 2006-os Dowland-feldolgozásokat tartalmazó lemeze kedvéért. Akár természetesek, akár erőltetettek az összehasonlítások, az Erzsébet-kori énekes-zeneszerző szégyentelen önkifejezése mindenképpen időtállónak bizonyult.

Forrás: BBC, borító: Frans Hals, Buffoon playing a lute, 1623

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum