KULTer.hu - Dokufilmen a ’89 utáni underground zene
92036
post-template-default,single,single-post,postid-92036,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Dokufilmen a ’89 utáni underground zene

A rendszerváltozás utáni zenei underground közeget és magát a kort mutatják be dokumentumfilm-sorozatukban a BP underground alkotói, az első rész a hardcore-ral és a punkkal foglalkozik. A filmmel ősszel országos turnéra indulnak.

Koltay Anna, a dokumentumfilm egyik rendezője – egyúttal az M5 műsorvezetője – az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta: míg a 70-es, 80-as években a szocializmus ellen lázadó underground zenészekkel már több film és könyv is foglalkozott, a rendszerváltozás utáni időkről eddig nem készült átfogó munka. Őt és rendezőtársát, Turán Esztert az érdekelte, hogy a vasfüggöny lehullása, a „nagy szabadság” eljövetele után mi hozta össze ezeket a csoportokat és mi zavarta őket. A film válasza, hogy a hirtelen jött változások közepette nagyon sokan nem tudtak mit kezdeni magukkal. „Zűrzavaros világ volt”, sokan vesztették el az állásukat, „lesüllyedtek, és ezekben a zenei közegekben találtak kapaszkodót” – elemezte.

A rendező beszámolt arról, hogy alkotótársával együtt járatosak ebben a közegben: míg Turán Eszter a 90-es évek közepét, addig ő a 90-es évek végét, a kétezres évek elejét élte meg ezen a színtéren. Fontosnak tartották, hogy a legjelentősebb zenekarok kulcsfigurái megszólaljanak az 52 perces, archív felvételekkel teli dokumentumfilmben, emellett egy szociológus és újságírók elemzik ezt a korszakot „kicsit más szempontból”.

Megfogalmazása szerint filmjükkel korlenyomatot szerettek volna létrehozni, és úgy látják, hiánypótló alkotás született, amely olyanokat is megmozgat, akik nem voltak részesei ennek a világnak.

A dokumentumfilmet júliusban egyszer már bemutatták Budapesten, majd néhány napig online is elérhető volt. Jelenleg az alkotók filmfesztiválokon igyekeznek szerepeltetni a munkát, ősszel pedig országos turnéra indulnak, amelyen terveik szerint koncertekkel, közönségtalálkozóval egybekötve mutatják be a filmet.

A dokumentumfilm-sorozat a többi szubkultúrát is bemutatja, a következő részekben a hip-hop, illetve a klasszikus rock és az alternatív vonal kerül előtérbe.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum