KULTer.hu - Érkeznek London színházi sikerdarabjai
92359
post-template-default,single,single-post,postid-92359,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Érkeznek London színházi sikerdarabjai

A Trónok harca, A Gyűrűk Ura, a Harry Potter sztárjai és egyéb hollywoodi hírességek főszereplésével rendezett londoni színházi előadások, továbbá három moszkvai mű felvétele is látható lesz az Uránia 2017/18-as sorozatában.

Összesen tizenhárom színpadi mű lesz látható felvételről az Uránia Nemzeti Filmszínház új társművészeti évadában, és végre itthon is láthatjuk Magyar Évát a londoni National Theatre színpadáról közvetített Hedda Gabler-produkcióban, Ruth Wilson oldalán.

Amadeus

Elsőként szeptember végén Peter Schaffer Amadeus című darabját láthatják a nézők. A Mozartot szertelen zseniként ábrázoló művet 1979-ben mutatták be először, azóta számos díjat nyert. A londoni Nemzeti Színházból érkező feldolgozásban Salierit a Trónok harcából ismert Lucian Msamati, Mozartot Adam Gillen alakítja.

Senkiföldje

Harold Pinter Senkiföldje című darabját tavasz után októberben is láthatjuk a londoni West Enden található Wyndham’s Színház felvételén. A darab egy kiégett alkoholista író és egy sikertelen, idős költő, Hirst és Spooner története. A költő szerepében A Gyűrűk Ura Gandalfjaként ismert Ian McKellen remekel, az írót Patrick Stewart alakítja, akik korábban a Godot-ra várva című darabban arattak együtt hatalmas sikert.

Rosencrantz és Guildenstern halott

Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című színműve idén ötven éves. A darabot a fél évszázaddal ezelőtti ősbemutató tiszteletére ismét színpadra állították a londoni Old Vic Színházban. Ez a változat kerül az Uránia mozivásznára októberben. Rosencrantzként a Harry Potter-filmek főszereplőjét, Daniel Radcliffe-et láthatjuk, Guildensternt Joshua McGuire alakítja, a színészkirályt pedig David Haig.

Megszállottság

Luchino Visconti Megszállottság című filmjének történetét a belga Ivo van Hove, London új sztárrendezője állította színpadra a Barbican Theatre-ben. A főszerepet Jude Law alakítja. Ő Gino, a jóképű csavargó, aki egy útszéli fogadóban kap munkát, és ellenállhatatlan hatással van a tulajdonos fiatal feleségére (Halina Reijn). A nő szeretője lesz, s együtt tervelik ki, hogy végeznek a férjjel, aki csak útjában áll szenvedélyeiknek. A Megszállottság november közepén látható a Nemzeti Filmszínházban.

Pán Péter

A karácsony és szilveszter közötti ünnepi összeállításban szerepel a Pán Péter előadás a londoni National Theatre-ből, Paul Hiltonnal a főszerepben. A cirkuszi elemeket sem nélkülözi majd Sally Cookson ötletes és rendkívül látványos rendezése.

Vízkereszt, vagy amit akartok

Ugyancsak az ünnepi program része Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című klasszikus, „szerepcserés” komédiájának vetítése. A hajótörést szenvedett Viola (Tamara Lawrence) férfinak öltözve érkezik Orsino herceg (Oliver Chris) udvarába, és azonnal beleszeret a hercegbe, aki viszont éppen őt bízza meg, hogy segítsen neki megszerezni Olivia hercegnő szerelmét. Simon Godwin rendezésében további csavar, hogy Olivia szolgáját, Malvoliót nőszereppé alakították és Tamsin Greigre osztották.

Hedda Gabler

Henrik Ibsen Hedda Gablerje új angol fordításban, lazább, könnyedebb átiratban került a londoni National Theatre színpadára, s elsősorban Ruth Wilson hihetetlenül intenzív alakítása miatt ünnepelte a kritika, még a Broadway-re is meghívták. Számunkra a darabban Bertét, a szolgálót alakító Magyar Éva miatt is fontos a darab. Az Urániában január elején nézhetjük meg.

Nem félünk a farkastól

A Nem félünk a farkastól James Macdonald-féle londoni színpadra állításáról szuperlatívuszokban írtak a kritikák, különösen a főszerepekben látható Imelda Stauntont és Conleth Hillt magasztalva. Edward Albee darabjában egy professzor és felesége reménytelenül elrontott életén keresztül láthatunk bele az amerikai polgári elégedettség bugyraiba. Az Urániában februárban tartják a mozibemutatót.

Angyalok Amerikában

Az amerikai Tony Kushner 1992-ben bemutatott kétrészes, legendás drámája, az Angyalok Amerikában középiskolai tananyag hazájában. Ennek ellenére Magyarországon még sohasem volt látható külön az 1. rész és a mintegy négyórás 2. rész. Először az Urániában lesz így megnézhető. A darab a nyolcvanas évek második felének Amerikájában játszódik, neokonzervatív gazdaság- és társadalompolitikai környezetben, valóság és képzelet határán, homoszexuálisokkal, fenyegető AIDS-vírussal, politikai korrupcióval, álszentséggel és megváltással. Főszerepben a Fegyvertelen katona című film sztárjaként ismert Andrew Garfielddel.

A londoni előadásokon kívül Moszkvából is érkezik három újszerű Csehov-feldolgozás, karácsony előtt A sirály (Szatirikon Színház), januárban a Ványa bácsi (Vahtangov Színház), azután a Cseresznyéskert (Moszkvai Művész Színház).

Részletes információ ide kattintva érhető el.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum