KULTer.hu - Kortárs kultúra lepi el az egykori sörgyárat
92275
post-template-default,single,single-post,postid-92275,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kortárs kultúra lepi el az egykori sörgyárat

Hatalmas kültéri fény- és füstinstalláció, képzőművészeti kiállítás, elektronikus kortárs zene, performanszok és a legváratlanabb kulturális találkozások. Budafok kreatív bázisában, az Art Quarter Budapestben szeptember 2-án és 3-án kiderül, miért vonzza mágnesként az egykori sörgyár épülete a kortárs művészeket.

Minden nagyvárosnak megvan a maga rejtett, kreatív bázisa, amelynek jellemzően indusztriális miliője időről időre mágnesként vonzza a művészeket. Ilyen az Art Quarter Budapest független, nemzetközi kortárs rezidenciaközpont is, ahol évek óta a legkülönfélébb művészeti ágak hazai és külföldi képviselői találnak alkotóterepre. Az egykori Haggenmacher Sörgyár Dunára néző épületeit és az ott formálódó kulturális életet szeptember első hétvégéjén ingyenes programsorozaton ismerhetik meg az érdeklődők a Dunapest Fesztivál keretében.

Három művészeti intézmény összefogásának eredményeként rendezik meg szeptember 2-án a Haggenmacher ART – Mivé lett a sörgyár? című programot. Az 1923-ban bezárt sörgyár épületeiben ugyanis elsőként az Art Quarter Budapest, majd a L Art Open Studios (LAOS), a közelmúltban pedig a West Werk Studió nyitotta meg kapuit.

Csobbanj a kultúrába!

Az utolsó állomáson, az Art Quarter Budapestben Csobbanás címmel szeptember 17-ig látható csoportos kiállítás nyílik hazai és külföldi kortárs művészek – többek között Brückner János, Fukui Yusuke, Keresztes Zsófia, Max Siedentopf és Szombat Éva – azon munkáiból, amelyeken szerepet kap a víz, vagy más folyadékok „mozgásának” vizuális megjelenítése.

Fényinstalláció | Zajtechno | Látogatások

Ezzel párhuzamosan az udvaron Mátrai Erik fényinstallációjában, a Porticus 3.0-ban lehet sétálgatni. A füsttel telítődő fényoszlopok által alkotott oszlopcsarnok illékony matériája szakrális teret idéz, a köztük való bolyongás középkori katedrálisok kereszthajóiba, tradicionális temetkezési helyeire viszi a látogatókat, miközben a sötétben a sörgyári udvar profán, indusztriális kulisszái átlényegülnek. A napot Farkas Miklós és Gryllus Ábris médiaművészek zajtechno formációja, a FOR. DJ szettje zárja.

Vasárnap délután vezetett műerem-látogatások keretében három Art Quarter Budapestben dolgozó művész, Kútvölgyi Szabó Áron, Szigeti Csongor és Tóth Márton Emil várja a látogatókat saját alkotókörnyezetében.

Kipróbálható kültéri installációk | Utcaszínház

Az udvaron Kőszeghy Flóra, Szabó Ottó és Szigeti Csongor kültéri installációi láthatóak, sőt utóbbiak ki is próbálhatóak. Szigeti Csapda-munkáiban Juhász Kata Társulata és akrobaták közreműködésével performanszt is bemutatnak. Aloïs Yang 4DSOUND hangrendszerre tervezett audiovizuális installációja, a Hear The World Begin látogatói egy audiovizuális adatkoreográfia résztvevői és alakítói lehetnek valós időben kontrollálható szenzorok segítségével. A DoN’t Eat Group Szenteczki Zita bábrendezővel közösen készített előadásában, a Loop Eventben az élőben létrehozható film megalkotásának lehetőségeit kutatja.

A hétvégét a Tűzmadarak utcaszínházi produkciója zárja. A Steam On! szereplői egy időutazó vándorcirkusz tagjai, akik egy gőzhajtású velocipéd triciklivel járják az idő és a tér végtelen labirintusát, hogy összegyűjtsék a megmaradt boldogságot.

Részletes információ az Art Quarter Budapest honlapján olvasható, a Facebook-esemény pedig ide kattintva érhető el.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. ápr. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum