KULTer.hu - Rekordév a magyar filmiparban?
91864
post-template-default,single,single-post,postid-91864,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Rekordév a magyar filmiparban?

Az év második felében tovább erősödik a hazai filmgyártás, jelenleg is több nagy költségvetésű magyar és külföldi produkció készül itthon, a közvetlen filmgyártási költések idén várhatóan meghaladják a 100 milliárd forintot, ami rekordösszegnek számít.

A sikeres filmipart szolgáló közvetett támogatásra 7,7 milliárd forint kiegészítő forrás áll rendelkezésre a Filmalap által kezelt letéti számlán a második negyedévre. A rekordösszegű forgalom többek között a hazai filmipar, elsősorban a filmes szakemberek jó hírének, a filmipari infrastruktúrának, az ország kitűnő építészeti adottságainak és az Európai Bizottság által 2019-ig jóváhagyott magyar filmtámogatási rendszernek köszönhető, melynek alapja a 25%-os közvetett támogatás (filmszakmai adókedvezmény). Számos országban működik hasonló filmtámogatási rendszer. Magyarországon európai szinten kiemelkedően magas a filmipari hozzájárulás a GDP-hez.

A Filmalap 2013-ban hozta létre a letéti számla rendszerét, hogy a közvetett támogatási rendszer egyszerűbbé és átláthatóbbá váljon. Az elkülönített letéti számla a TAO befizetések gyűjtőszámlájaként működik, ahonnan a filmelőállító vagy filmgyártó vállalkozások megkapják a törvény által garantált közvetett támogatási összeget. A kifizetés az NMHH Nemzeti Filmiroda által kiadott hatósági határozat alapján működik.

A kiemelkedő költségvetésű magyar filmek – például Nemes Jeles László Sunset című új alkotása, Herendi Gábor Valami Amerika 3 című munkája és Ujj Mészáros Károly X. című krimije – mellett ősszel itthon forog majd Krzysztof Zanussi magyar koprodukcióban készülő, Éter című kosztümös filmje is.

2017-ben hazánkban forgott a Red Sparrow (Jennifer Lawrence, Jeol Edgarton, Jeremy Irons) című kémthriller, a Robin Hood (Jamie Dornan, Ben Mendelsohn, Jamie Foxx), az Alienist sorozat (Dakota Fanning, Daniel Brühl, Luke Evans) és a legendás francia írónőről, Colette-ről szóló életrajzi film (Keira Knightley) is, valamint a napokban kezdődött meg Mila Kunis és Kate McKinnon főszereplésével a Spy Who Dumped Me című akcióvígjáték forgatása.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum