KULTer.hu - 18 kiállítás a képzőművészeti fesztiválon
92872
post-template-default,single,single-post,postid-92872,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

18 kiállítás a képzőművészeti fesztiválon

Magyarország első képzőművészeti fesztiválja, az Art Capital idén 18 kiállítással és 66 programmal várja az érdeklődőket Szentendrén. A szeptember 7-én indult gazdag kínálatú rendezvény szeptember 24-ig látogatható.

Az Art Capital témája idén az otthon és az otthontalanság – e köré épül a hazai és külföldi műveket egyaránt bemutató, klasszikus és formabontó, több mint egy tucat kiállítás. A tárlatok megnyitói szeptember 15-ig váltják egymást, az ezt követő napokban pedig egyéb programok várják az érdeklődőket, lesznek beszélgetések és tárlatvezetések, ehetőség adódik találkozni költőkkel, képzőművészekkel, festőkkel és további alkotókkal, illetve film, színház, irodalom és zene is megjelenik a programfelhozatalban.

A látogatható kiállítások:

MIG 21 (megnyitó: szeptember 7., 18 óra, MűvészetMalom)

A tárlat a nyugati közbeszéd egyik ideológiai nehezékekkel terhelt, sematikus keretek közé szorult témáját jeleníti meg művészeti eszközökkel. A migráció problémája itt mégsem az aktualitása miatt igazán érdekes: a bemutatott művek révén – a jelenlegiség lendületét hátrahagyva – az örökös úton levés tapasztalatával szembesülünk. A kortárs képzőművészet különféle műfajait felvonultató mintegy félszáz alkotás időben és térben változó perspektívákat kínál ehhez a személyes és társadalmi vonatkozásában is alapvető jelenséghez. A kiállítás megtekinthető: október 8-ig.

Bukta Imre – Mezőszemerei ikertornyok (megnyitó: szeptember 8., 15 óra, Kovács Margit Múzeum udvara)

Bukta Imre művészete erős szálakkal kötődik a vidéken élő emberek életmódjához és kultúrájához, témáit a mindennapi dolgos élet tárgyai, helyszínei és szereplői adják. Szemlélete hol ironikus, hol lírai, néha kritikus vagy éppen megengedő, de mindig kivételes empátiával közelíti meg alanyait. Ez az installáció – amelynek valódi, kapirgáló tyúkok a főszereplői – olyan társadalmi problémákra reflektál, amelyek egyaránt érintik az urbánus és a vidéki létmód értékrendjét, megszólítják a nagyvárosok és a falvak lakóit. A kiállítás megtekinthető: szeptember 24-ig.

Szabó Zsuzsanna – Átalakulás (megnyitó: szeptember 8., 16 óra, Barcsay Múzeum)

A kiállítás az iparművészet és képzőművészet egy izgalmas metszetét járja körül. Fotókollázsokon és egy videóperformanszon keresztül egyes átalakulások, dekonstrukciók folyamatai, helyzetképei láthatóak. A fotómunkákon olyan városi tűzfalak képei jelennek meg, melyeken egy rég lebontott, elpusztult épület sziluettjeit fedezhetjük fel. A téglafalak kontúrjai, melyek fonállal kapcsolódnak egymásba, egységes városképet alakítanak ki. A már eltűnt otthonok a művész által kreált kompozíciókban formálódnak újra. A kiállítás megtekinthető: október 8-ig.

Bakos Tamás – Az utca hangjai (megnyitó: szeptember 8., 17 óra, Barcsay Múzeum)

A vibráló, nyugtalan munkák drámai szuggesztivitással vonzzák a tekintetet, és szomorúságot is sugároznak, ami egyrészt a színek merész társításából fakad, másrészt a mozdulatok, az arckifejezések pontos lekövetéséből, az arcok érzékenyen elkapott aszimmetriájának olykor eltúlzott, mégsem torz, inkább dinamikus visszaadásából. Ez a tárlat Bakos Tamás magyarországi bemutatkozása. A kiállítás megtekinthető: október 8-ig.

Bomlasztó képzelet (megnyitó: szeptember 8., 19 óra, MűvészetMalom)

Robert Runták nemzetközi gyűjteményének alapja az ezredforduló utáni európai képzőművészet egyik sajátosan kelet-európai jelensége, a különféle realizmusok, főként a szürrealizmus, a posztmodern mozgóképes és fotós kultúra, valamint az irodalom alapjait referenciaként használó poszthumán festészet. A cseh gyűjtő a kétezres évek elején még a hazai kortárs képzőművészet alkotásaira fókuszált, de 2011-től a kollekció egyre inkább nemzetközivé vált. A kiállítás megtekinthető: október 8-ig.

Nyitva van az aranykapu (megnyitó: szeptember 10., 17 óra, Ámos Imre – Anna Margit Múzeum)

A kiállítás már az utcán megszólítja a busszal érkező közönséget és az erre sétáló városiakat. Macskakövön megbújó interaktív installáció csalogat be az Ámos Imre-Anna Margit Emlékmúzeum nyitott kapuján. Az udvarban szabadon variálható gerendakonstrukció hív játékra kicsiket és nagyokat. A kiállítás megtekinthető: október 15-ig.

Dawn Csutoros – Belső tér (megnyitó: szeptember 10., 19 óra, szentendrei evangélikus templom)

Ez a kiállítás bensőséges, meditatív experimentális élményeken alapuló installáció, szín- és hangperformansz kíséretével, amelynek köztéri része egyszersmind kapcsolódás a Csutoros által a világ több pontján megvalósított selyemút projekthez. A műegyüttes a templom szakrális belső tere és a személyes belső tér kapcsolatának lehetséges kialakítására és annak hatásaira reflektál. A kiállítás megtekinthető: szeptember 24-ig.

Előhívás (megnyitó: szeptember 12., 18 óra, Ferenczy Múzeum Szentendre-terme)

Az anyag privát fotókon keresztül mutatja be a szentendrei képző- és iparművészeket, kiállításokat, művészeti eseményeket – a régi művésztelep életétől napjainkig. Ünnepek és hétköznapok egyaránt láthatóak a képeken. Megjelenik a Templomdombi tárlat, a Vajda Lajos Stúdió, a Műhely Galéria, a Dalmát pince, az egynapos Inkubátor tárlat, az Ipszilon Galéria Kondor-kiállítása, a Művészkonyha – megannyi nevezetes szentendrei képzőművészeti esemény színes és fekete-fehér fotókon. A kiállítás megtekinthető: november 19-ig.

Meteor és apró katasztrófák (megnyitó: szeptember 13., 19 óra, Czóbel Múzeum Ilosvai-terme)

A Hugyecsek Balázs és Rizmayer Péter alkotta művészpáros a természettel folytat panteista diskurzust a maga ironikus, aktív, cselekvő módján. Videóikban a táj az otthon metaforája, mely menedéket nyújt az embernek, amíg az ellene nem fordul. A tárlaton három videómunka, a hozzájuk kapcsolódó organikus installációk és tárgyak, egy-egy önálló mű, valamint egy kültéri installáció látható. A kiállítás megtekinthető: október 29-ig.

A nap műve / A nap verse (megnyitó: szeptember 15., Kmetty Múzeum)

Minden nap más-más klasszikus képzőművészeti alkotást szemlélhet, s más-más klasszikus költeményt olvashat el a kiállítás közönsége, melyeket az rokonít, hogy az otthonosság-otthontalanság kérdéseit járják körül. A művek mellett megnézhetjük, meghallgathatjuk a művek kiválasztására felkért, neves művészettörténészek értelmezését, valamint a verseket válogató kortárs költők kommentárjait.

Lét-szekvenciák (megnyitó: szeptember 15., 16 óra, Vajda Lajos Múzeum)

A tárlat Korniss Dezső egyik 1935-ben született csendélete köré szerveződik. A kompozíción egymás mellett láthatóak azok a valóságelemek, amelyek a külső és a belső világ harmonikus kapcsolódási pontjain egy élhető és elfogadott élethelyzetre utalnak. A tárlat olyan szentendrei művészek alkotásait mutatja be, amelyek az otthon motívumai köré rendeződnek. A kiállítás megtekinthető: október 29-ig.

Titorelli faiskolája – Tolnai Ottó (megnyitó: szeptember 15., 17.30, Ferenczy Múzeum Nyolcak terme)

Kevesen tudják, hogy a Kossuth-díjas vajdasági költő, író, esszéista időnként nemcsak szövegeket ír képzőművészeti alkotásokról, de maga is készít grafikai munkákat. A tárlat az Art Capital díszvendégének felkért Tolnai Ottó rajzaiból ad közre válogatást, két sorozatra – a Szerzetes és a Titorelli faiskolája címűekre – fókuszálva. A kiállítás megtekinthető: október 22-ig.

Aektivátorok (megnyitó: szeptember 15., 18.30, Ferenczy Múzeum Barcsay terme)

Az arkt építészstúdió projektje az egri Gárdonyi-kertben található lerobbant ingatlan újrahasznosításán keresztül azt mutatja be, hogyan lehet megrendelő és pénzmozgás nélkül, a helyi együttműködésekre alapozva létrehozni egy élő közösségi színteret. Ez a közösségi dimenziójú projekt nem csak a szakma számára nyújt komoly tanulságokat, a nagyközönségnek éppen annyira izgalmas lehet. A kiállítás megtekinthető: november 5-ig.

Hazatért művek – François Fiedler (megnyitó: szeptember 15., 19.30, Ferenczy Múzeum)

Betekintést nyerhetünk François Fiedler műveinek különleges alkotásmódjába. Az energikus, mozgalmas olajfoltok és az egyes színrétegeket roncsoló, visszabontó festői módszer által létrejött kompozíciók vibráló látványvilágot teremtenek. A művész számára az otthont jelentő természet ihlette és a természeti erők befolyása alatt keletkezett művek szabad interpretációs játékot kezdeményeznek a befogadóval. A kiállítás megtekinthető: november 5-ig.

A nyár folyamán nyílt tárlatok közül pedig még láthatók a szabadtéri public art művek a Bizottság-ligetben (Szabó Ottó – Az eltévedt űrhajós, illetve Borbás Péter, Szentes Annamária – Otthon / Otthontalanság), a Barcsay Múzeum udvarán (Heim Péter – Sziget), valamint a Szentendre elmúlt évtizedeinek festészetét bemutató Szentendre felett az égen.

A teljes programfüzet ide kattintva érhető el.

Forrás: Art Capital

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum