KULTer.hu - Adan Kovacsicsé a Balassi Műfordítói Nagydíj
93483
post-template-default,single,single-post,postid-93483,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Adan Kovacsicsé a Balassi Műfordítói Nagydíj

Adan Kovacsics spanyol műfordító vehette át az első Balassi Műfordítói Nagydíjat szeptember 28-án Budapesten. A chilei születésű alkotó csaknem félszáz magyar műfordítása közül kiemelkednek Hamvas Béla-, Kertész Imre- és Krasznahorkai László-fordításai.

Adan Kovacsics Spanyolországban élő műfordító, egyetemi tanár elmondása szerint büszke arra, hogy elsőként ítélték oda neki a díjat. Mint mondta, fordítónak lenni nagy kiváltság, amikor a nyelvek között ingázik, részt vesz az egyetemes nyelvben, amely csak a fordítónak jelenik meg rendszeresen.

A Balassi Intézet idén alapított nagydíja az első olyan magyar állami díj, amellyel műfordítókat ismernek el. A díjazott személyéről a Publishing Hungary program kuratóriuma döntött. A díj oklevélből, Friedrich Ferenc Munkácsy Mihály-díjas szobrász és éremművész kisplasztikájából és 3.500 euró pénzjutalomból áll.

A Balassi Műfordítói Nagydíjban az a műfordító részesülhet, aki teljesítményével, a lefordított művek minőségével és mennyiségével hírnevet szerzett a magyar irodalomnak és szakmai tevékenysége széles körben ismert. Az értékelésnél a szakmai kuratórium figyelembe vette azt is, hogy a díjazott segíti az ifjabb fordítógeneráció szakmai fejlődését.

A díjra a külföldi magyar intézetek, külképviseletek 19 műfordítót javasoltak. Az elismerést évente a fordítás világnapjához (Szent Jeromos napja, szeptember 30.) kapcsolódva adják át.

Adan Kovacsics 2004-ben Ángel Crespo Műfordító-díjat vehetett át Bodor Ádám Sinistra körzetének (El distrito de Sinistra) fordításáért, 2009-ben Pro Cultura Hungarica díjat kapott; 2010-ben spanyol Nemzeti Díjat nyert műfordítói munkásságért, s ugyanabban az évben az Osztrák Műfordítási Állami Díjat is megkapta.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum