KULTer.hu - Banksy megidézte Basquiat szellemét
93350
post-template-default,single,single-post,postid-93350,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Banksy megidézte Basquiat szellemét

Banksy, az ismeretlen személyazonosságú graffitiművész nem hivatalos együttműködésbe lépett a nyolcvanas években elhunyt Jean-Michel Basquiat amerikai alkotóval, akit a legismertebb graffitisek között tartunk számon. Az anonimitását őrző művész ismét a figyelem középpontjába került munkájával.

Néhány nappal azelőtt, hogy megnyílt volna Basquiat munkáiból az első nagyszabású brit kiállítás a Barbican művészeti centrumban, Banksy az egyik estén készített két új falfestményt az intézményhez igencsak közel. Banksy indíttatása az volt, hogy az alapvetően graffitiellenes, legalábbis a falfestésre szigorúan reagáló Barbican most legendás graffitisnek is tartott művész alkotásait mutatja be. Basquiat egyébként az 1970-es évek végén New York utcáin vált híressé a SAMO© graffitis duó egyik tagjaként.

Az egyik új Banksy-graffiti, amire Instagramján a művész úgy utal, mint portré Basquiatról, amint üdvözli őt a Metropolitan Rendőrség, egy olyan figurát ábrázol, akit Basquiatnak egy 1982-ben készült híres festményéről, a Boy and Dog in a Johnnypumpról mintázott. Az alakot két rendőr fogja közre, egy kutya pedig a közelből figyel.

A másik falfestményen az látható, ahogy egy Basquiat ikonikus koronáiból összeálló óriáskerék előtt az emberek sorban állnak. Banksy profin játszik a legendás művész stílusával, s az eredeti művekhez általa hozzáadott plusz képi információ tisztán elkülöníthető a Basquiat-jegyektől, hiszen az anonimitását őrző alkotó ezúttal is fekete-fehér, sablonszerű elemeket használt kiegészítésként.

Banksy új munkái egyszerre utalnak arra, hogy gyakoriak azok az esetek, amikor faji alapon állítanak meg igazoltatni a rendőrök embereket az utcán (Basquiat is utalt időnként a rendőrség brutális tetteire saját munkáiban), és kísérletet tesznek arra, hogy a Barbican szigorú graffitieltávolítási szabályainak határain táncoljanak.

A Basquiat műveit bemutató Boom for Real című kiállítás szeptember 21-én nyílt meg, s 2018. január 28-ig látogatható.

Forrás: This Is Colossal, borítófotó: Patrick Nguyen

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum