KULTer.hu - Németh Hajnalé a tízezer eurós elismerés
93290
post-template-default,single,single-post,postid-93290,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Németh Hajnalé a tízezer eurós elismerés

Németh Hajnal a negyedik alkalommal odaítélt Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese. A 10 ezer euró összegű díjat a győztes egy külföldi kiállításra, az ahhoz kapcsolódó költségekre és a külföldi jelenlét biztosítására használhatja fel.

A 2011 óta kétévenként meghirdetett elismerés nyertesét pénteken hirdették ki az Új Budapest Galériában, ahol a döntősök alkotásaiból nyílt kiállítás november közepéig lesz látogatható.

Németh Hajnal képviselte már Magyarországot a velencei biennálén, állított ki többek közt Párizsban, Madridban és Berlinben is. Képzőművészeti érdeklődésének középpontjában könnyűzenei és kórusművek, operák, performanszok állnak, illetve az ezekről készült fotó- és videódokumentációk. Hol a zenén keresztül tesz átélhetővé történelmi traumákat, hol apró manipulációkkal alakít közismert slágereket politikai állásfoglalássá.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj kiírására idén hatvanhárom pályázat érkezett, közülük nyolc alkotó – a Borsos Lőrinc művészpáros, Ezer Ákos, Fabricius Anna, Fridvalszki Márk, Gróf Ferenc, Németh Hajnal, Schmied Andi és Szabó Eszter – jutott be a második fordulóba.

A díj alapítói hangsúlyozták: más képzőművészeti elismerésekhez képest ennek a célja nem a már kész munka elismerése, hanem az, hogy ösztönözze a magyar képzőművészek nemzetközi szerepvállalását. A szervezők idén Audrey Illouz francia, Doris Krystof német és Woodrow Kernohan brit szakembereket kérték fel zsűrinek.

A háromtagú grémium őszi budapesti műterem-látogatások és személyes találkozók során ismerte meg személyesen az alkotókat és a magyar képzőművészeti életet. A pályázóknak már a jelentkezésnél be kellett mutatniuk egy külföldi galéria befogadónyilatkozatát. Az első helyezett a pénzdíjat a kiállítás megvalósítására használhatja fel.

A díj létrehozói Mary McLoughlin és John Ward, az ír alapítású Maurice Ward szállítmányozási cég tulajdonosai. Az elismerés nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapító számára fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír-magyar kapcsolatok szimbóluma.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum