KULTer.hu - Orcsiké a Csáth Géza-díj meg a fél disznó
92719
post-template-default,single,single-post,postid-92719,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Orcsiké a Csáth Géza-díj meg a fél disznó

Orcsik Roland költő, szerkesztő, irodalomszervező, kultúrcsempész kapja idén a Csáth Géza-díjat, amely mellé egy fél disznó és egy hentesbárd is jár, szimbolizálva ezzel a hazai díjazási rendszer és kulturális élet anomáliáit.

Sűrű program vár szeptember 11-én azokra, akik részt vesznek a Fiatal Írók Szövetsége rendhagyó díjátadóján Szabadkán. A 15 órakor kezdődő program első pontjaként Orcsik Rolandnak átadják a második alkalommal kiosztásra kerülő Csáth Géza-díjat. Ezt követően Tolnai Ottó – többek között a Költő disznózsírból és az Árvacsáth című könyvek szerzője – idézi meg A varázsló kertjében a névadó szellemét. A vajdasági disznótor este a Klein House-ban folytatódik Orcsik Roland összes versének felolvasásával és a BalaLajka formáció koncertjével.

A kizárólag adományokból alapított Csáth Géza-díjat – amely mellé ezúttal egy tősgyökeres vajdasági fél disznót és névre szóló hentesbárdot kap a díjazott – első ízben kabai lóránt költőnek adta át a kuratórium 2016. december 15-én. Az átadás helyszíne évről évre változik: egyszer a budapesti Neurológiai Klinikánál, Csáth Géza agyvelejének nyughelyén, másszor Csáth Géza szabadkai szülőházánál sorakozik fel a díjazott és kuratórium.

A díjat olyan költő, szerkesztő és irodalomszervező érdemelheti ki, akinek a munkássága méltó Csáth Géza szellemiségéhez. Az avantgárd és Gustav Mahler melletti kirohanásairól is híres szépíró, Orcsik Roland, akit az underground zenei életben csak TurboFolk néven emlegetnek, 1975-ben született Óbecsén, az egykori Jugoszláviában. Költőként négy saját könyvet jegyez, regényíróként 2016-ban debütált Fantomkommandó című alkotásával. 2011-től a Tiszatáj folyóirat szerkesztője, 2012 és 2014 között a JAK-füzetek sorozatszerkesztője. Orcsik Rolandot Kollár Árpád, a gyermekirodalmi körökben Tárkonyként is ismert, nem-költő költő laudálja majd.

A Facebook-esemény ide kattintva érhető el.

Borítófotó: Bach Máté

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum