KULTer.hu - Fény derült Proust rejtélyes szonátájára?
94079
post-template-default,single,single-post,postid-94079,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fény derült Proust rejtélyes szonátájára?

Virtuóz francia nővérek megoldhatták Marcel Proust regényfolyamának, Az eltűnt idő nyomábannak a zenei rejtvényét: a francia Gabriel Pierné szonátája szerepelhet a műben. 

Néhány hang, egy dallam, ami végigsöpör az első köteten, a Swannon, és beborítja, akár egy parfüm vagy cirógatás. Egy zongorára és hegedűre írt szonáta töredéke elég volt, és Charles Swannt, Marcel Proust hősét, elragadták az érzelmei. Hasonlóképpen ragadja magával az olvasókat a zenei rejtély 1913 óta, hiszen zeneszerzőként Az eltűnt idő nyomában munkában a fiktív Vinteuilt nevezte meg Proust.

Sok zeneszerzőt hittek már ihletőjének Debussytől Wagneren keresztül a belga Guillaume Lekeu-ig, ám a legnépszerűbb tipp ezidáig a francia Camille Saint-Saëns. Nemrégiben a párizsi Milstein nővérek, a hegedűs Maria és a zongorista Nathalia egy új elmélettel álltak elő, ami szerint a kulcsfontosságú darab egy kevésbé ismert zeneszerzőtől származhat. Gabriel Pierné darabja, egy hegedű- és zongoraszonáta D-mollban (Opus 36) lehet a zenei „betét” forrása. „Csodálatos és nagyon is hasonlít szerkezetileg a zene a könyvben leírtakhoz – mondta Maria. – Nem túl ismert, de a keletkezésének ideje megfelelő.”

A szonáta meghallgatható a nővérek The Vinteuil Sonata című lemezén, amely a teljességre törekszik. Saint-Saëns és Debussy zenéje, valamint Proust szeretője, Reynaldo Hahn darabjai is szerepelnek rajta, így a hallgatók számára válaszul szolgálnak az évszázados rejtélyre. Ahogy azt Maria Milstein említette, „Proust egy zseni volt”, ennek tudható be, hogy az a hátborzongató érzés önthet el bennünket a könyv olvasása során, mintha az abban szereplő dalt, a vissza-visszatérő zenei kísérletet ténylegesen hallanánk.

Forrás: The Guardian

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. Júl. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum