KULTer.hu - Fesztiválkedvencek 26 hazai art moziban
93827
post-template-default,single,single-post,postid-93827,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fesztiválkedvencek 26 hazai art moziban

Premier előtti vetítésekkel és fesztiválkedvenc művészfilmekkel érkezik október 15-én a 2. Európai Art Mozi Nap, amelyet 34 ország több mint ezer mozijában rendeznek meg. A nemzetközi kezdeményezéshez országszerte 26 magyar művészmozi is csatlakozott, a hazai kínálatot négy új európa koprodukció mellett három magyar film színesíti.

„Európa mozizni megy!” – szól az Európai Art Mozi Nap szlogenje, amely az európai film sokféleségét és a művészmozi mint kulturális tér fontosságát hivatott népszerűsíteni. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas eseményéhez 8 budapesti és országszerte 18 további művészmozi csatlakozott.

A hazai mozikban látható a provokáció nagymesterének tartott Ruben Östlund Cannes-ban Arany Pálmát nyert alkotása, a svéd-német-francia-dán koprodukcióban készült A négyzet, továbbá a film cannes-i vetélytársa, Michael Haneke Happy End című drámája Isabelle Huppert-el a főszerepben. Premier előtt vetítik a holland Martin Koolhoven western-thrillerét, a Megtorlást, Mészáros Márta várva várt új filmjét, az Aurora Borealis – Északi fényt és az előző filmjével a Berlinale ifjúsági filmdíjat, a Kristály Medvét elnyert Arild Andersen érzékeny és elgondolkodtató családi drámáját az örökbefogadásról, Az igazi törődést.

A friss filmek mellett egy magyar filmklasszikus és egy nyáron bemutatott magyar családi animáció adja az esemény teljes hazai filmkínálatát: a legendás rendező, Fábri Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából újra mozikba kerül a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatóság által digitálisan restaurált A Pál utcai fiúk – az Uránia Nemzeti Filmszínházban centenáriumi Fábri-kiállítást és pódiumbeszélgetést is szerveznek –, valamint látható a  magyar mesekönyvéből készült Egy kupac kufli is.

A bemutató mozik listája:

Békéscsaba Center Mozi, Budapest Art+Cinema, Budapest Cirko – Gejzír Filmszínház, Budapest Kino Café mozi, Budapest Művész Mozi, Budapest Puskin Mozi, Budapest Tabán Mozi, Budapest Toldi Mozi, Budapest Uránia Nemzeti Filmszínház, Cegléd Uránia Filmszínház, Celldömölk KMKK Art Mozi, Debrecen Apolló Mozi, Gyöngyös Cinema Bridge Mozi, Jászberény Lehel Filmszínház, Kecskemét Otthon Mozi, Miskolc Művészetek Háza Béke Terem, Nyíregyháza Krúdy Gyula Art Mozi, Pécs Apolló Mozi, Sárospatak A Mozi, Szeged Belvárosi Mozi, Székesfehérvár Barátság Mozi, Szentendre P’Art Mozi, Szigetszentmiklós Nádasdy Filmszínház, Szolnok Tisza pArt Mozi, Szombathely Agora Savaria Filmszínház, Tapolca Tapolca Városi Mozi.

Részletes filmismertetők és időpontok az Art Mozi Egyesület honlapján olvashatók.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum